dissabte, 26 de desembre del 2009

Nº 053. Filogènia i biogeografia dels coleòpters del gènere Troglocharinus.

L’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona inicia un altre projecte per l’estudi de la fauna cavernícola Fa pocs dies que el nostre amic i company Arnaud Faille, que ha treballat durant un any en l'estudi dels Trechini subterranis del Mediterrani Occidental, va finalitzar la seva estada a’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona i ja va retornar a Paris per dedicar-se a altres projectes. Però el cap del Departament, el Dr Ignacio Ribera ja tenia preparada una nova línia de recerca bioespeleològica per continuar els treballs. Aquest novembre ja s'ha iniciat un nou projecte per l'estudi de fauna cavernícola: La filogènia dels coleòpters del gènere Troglocharinus. El portarà a terme la Valeria Rizzo, una jove biòloga provinent d'Itàlia, que ha cursat els estudis a l'Università "La Sapienza" de Roma i que ha tingut com a professor el gran i mundialment conegut especialista en coleòpters caràbids Augusto Vigna-Taglianti.

Amb aquest projecte postgrau, la Valeria podrà estudiar durant tot un any aquest emblemàtic gènere tan característic de Catalunya, intentant concretar; fusionar i/o separar algunes de les 32 diferents espècies i subespècies que ara per ara són tot un laberint i que amb l’ajud complementari de l’informació genètica a ben segur es podrà aclarir.

A més dels treballs de morfologia externa, es dedicarà a l'estudi de l'ADN d'individus de les localitats típiques i així poder confirmar la posició i validesa dels diferents tàxons i també conèixer els seus orígens i semblances amb altres grups propers. Aquest estudi comporta també les visites a cavitats per recol.lectar material, per sort la Valeria, a Itàlia, ja ha practicat durant 6 anys espeleo al grup Associazione Speleologica Romana 86 i s'ha portat tot el seu equip personal d'exploració.

Reproduim un escrit que ha fet la Valeria pel bloc, per explicar el motiu del seu treball. Filogenia y biogeografía de los coleópteros del género Troglocharinus La tribu de los Leptodirini -Leiodidae: Cholevinae- presenta una gran radiación adaptativa, o sea, que partiendo de un centro de población inicial de un género determinado, su evolución va creando otras muchas especies, pero siempre dentro del mismo género. La mayoría de especies de este grupo son cavernicolas, con morfología y fisiología especializadas para este tipo de hábitat subterráneo. Es un grupo muy complejo del que, a pesar de que ha sido muy estudiado, todavía no se conoce su filogénesis, o sea, la relación entre estas especies y su evolución y migraciones a través del tiempo. Dentro de este grupo, nuestro proyecto se concentrará sobre el género Troglocharinus, del que todos sus representantes son troglobios altamente especializados. Coloniza Catalunya y Aragón –Huesca-, principalmente en dos zonas bien delimitadas y distantes:

-Zona litoral i prelitoral: Presenta una elevada concentración de fenómenos cársticos y está ubicada en los relieves de Garraf-Ordal y en el Massis de Sant Llorenç del Munt; Serra de l'Obac y Montserrat -Zona prepirenaica, incluyendo la Serra del Montsec de Rubies; la Serra del Boumort; la región de l'Alt Urgell hacia el este y la Serra de Lleràs hacia el oeste. También en el noreste de Huesca -Alto Aragón- hay un representante, una especie aislada de muy curiosa ubicación por su lejanía Por tener esta distribución poco habitual, el género Troglocharinus es tan interesante a nivel biogeográfico, y además también tiene una distribución micro-alopátrica, o sea, que el aislamiento geológico de algunas zonas, origina una evolución distinta entre sus poblaciones, obteniendo especies y/o subespecies diferenciadas. Un ejemplo típico es el caso de la zona calcárea del Garraf-Ordal con la intercalación de islotes de yesos. Actualmente no tenemos datos sobre el tiempo de colonización de estas zonas y tampoco sobre el aislamiento genético entre las poblaciones. El proyecto integrará estudios morfológicos; moleculares del ADN y geológicos, para alcanzar el conocimiento filogenético y biogeográfico de este emblemático género.

La nostra Associació col.laborarà en el projecte, amb el paper d’organitzar les visites a les cavitats d’on es van descriure les diferents espècies de Troglocharinus i ajudar a la Valeria a la recolecció de fauna. De fet, ja s’han fet sortides conjuntes a la cova Gran de la Febró i a la cova del Pas de Castellolí. Li desitjem una feliç estada entre nosaltres i que sigui profitosa per a la seva experiència i pel major coneixement de la nostra fauna.