dimecres, 20 d’abril del 2022

Nº 366: Un nova espècie de coleòpter pselàfid de la cova de la Pileta

 



Acaba d'aparèixer a la revista Subterranean Biology:
 


 Resum. Tret de l'article (traduït i adaptat).

Es descriu una nova espècie d'escarabat Pselaphinae (de la familia Staphylinidae), pertanyent al gènere Geopselaphus Jeannel, 1956, batejat com Geopselaphus bullonorum sp. nov., d'una cova del sud d'Espanya. La nova espècie mostra una troglomorfia important, com la reducció dels ulls (només tres ommatidis no pigmentats) i una extraordinària elongació general del cos (sobretot el cap) i apèndixs (antenes, palps maxil·lars i cames). Es tracta del primer Pselaphini troglomòfic conegut a tot el món

Taxonomia de la nova espècie, segons Internet, Iberfauna - Fauna Ibérica

Phylum Arthropoda

Subphylum Hexapoda

Classe Insecta

Ordre Coleoptera

Subordre Polyphaga

Infraordre Staphyliniformia

Superfamilia Staphylinoidea

Família Staphylinidae

Subfamilia Pselaphinae

Supertribu Pselaphitae

Tribu Pselaphini

Gènere Geopselaphus

La descoberta d’aquesta nova espècie va tenir lloc amb motiu d’una sèrie de visites a cavitats d’Andalusia dins d’un projecte de l’Associació Catalana de Bioespeleologia – BIOSP - per aconseguir alguns exemplars del coleòpter Trechus breuili destinats a l’estudi de la relació genètica entre poblacions de la península Ibèrica i el nord del Marroc.

En una de les visites a la cv. De la Pileta, el 26 d’abril de l’any 2013, l’Agustí Meseguer i el Floren Fadrique, de BIOSP, van capturar dos exemplars del que va resultar ser una nova espècie, que van ser entregats a l’especialista Carles Hernando, qui va iniciar l’estudi. L’espècie (bullonorum) ha estat dedicada a la familia Bullón, propietaris de la cova.

Es tracta d’una espècie del tot cavernícola, troglòbia, amb mostres d’una gran especialització-adaptació al medi subterrani profund. Ens poden deleitar veient les fotografíes del mascle (1) i de la femella (2), amb el gran desenvolupament (allargament) del cos i dels apendixs. Un joia!