dissabte, 27 de juliol del 2024

Nº 395. Activitats al Marroc. Expedició ATLAS 2024

 

Zones previstes per les activitats 2024. 1: Chefchaouen-Bab Taza; 2: Bab Bou Idir; 3: Berkane; 4: Zona central; 5: Boudenib.
Com ja vam anunciar, aquest agost del 2024, està tenint lloc la 22ª expedició del Projecte de Bioespeleologia ATLAS al Marroc, organitzada per l'Associació Catalana de Bioespeleologia –BIOSP-, amb reconeixement del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La finalitat del Projecte és conèixer la fauna cavernícola del Marroc, encara poc estudiada i amb un gran interès donada la situació del país, "tocant" Europa, a la que va estar unida en alguna èpocaMessiniàla qual cosa va permetre un intercanvi de fauna que, en separar-se va evolucionar indistintament, originant espècies d'un origen comú però diferenciades per l'evolució. Aquesta comunicació també va afectar Algeria i Tunísia, les Illes Balears i Còrsega-Sardenya.

Aquest any hem aconseguit el reconeixement de la Université Cadi Ayyad de Marrakech, que a través del professor Dr. Mohammed Ghamizi que ens ha lliurat una "autorització" per desenvolupar l'expedició, una seguretat davant les autoritats de les poblacions on es visiten cavitats. Aquest serà el primer pas per concertar un acord oficial entre la Université, el Museu de Barcelona i BIOSP.

Des de l'any 2001, quan es varen iniciar aquestes expedicions, s'han portat a terme dos grans projectes: Coleòpters i Aranyes. Això, sense oblidar la recol·lecció d'altres ordres de fauna: centpeus, isòpodes, etc. Els Coleòpters estan sota els estudis del Dr. Mateu (†), Jordi ComasCarles Hernando i Arnaud Faille; Les Aranyes, pel Dr. J. A. Barrientos, etc. Les Aranyes han estat l'objectiu principal de les darreres campanyes.

Enguany, les zones objecte d'estudi són: nord i nord-oest; centre i sud-oest del Marroc, veure el mapa.

Taza ; Bab BoudirTagzirt ; Fariata ; Boudenib ;Takerboust ;Tagleft ; Tinerhir.

Els components de l'expedició són: Floren Fadrique i Hector Joaquim Cardona, que, al Marroc se l's agegirà Younes el Kasmi i, encara no confirmat, la DrSoumia Moutaouakil, del Muséum d'Histoire Naturelle de MarrakechUniversité Cadi Ayyad.

El Floren va iniciar el viatge el dimarts 23/07/2024 des de l'Hospitalet de l'Infant, amb el seu vehicle i el remolc encimbellat de queviures i material. Passant per la Vall d'Uixó, va recollir al segon membre de l'expedició, l'Hèctor. Al vespre arriben a Almeria, prenent el ferri que els portà, en vuit hores, a Melilla, desembarcant a les 8 del matí del dimecres. El pas de la frontera Espanya-Marroc, caòtic com sempre, vàries hores de tràmits i cues.

El primer punt de treball és a Bab Bou Idir, a unes quatre hores de cotxe, uns 300 km al sud de Melilla. Fan centre a la Gite d'etape de Friouato.
Per watshap ens van dient com es desenvolupen les activitats. Diuen...

Volem anar a la Kef Adman, a Merhaoua; Ja hi havíem estat l'any 2002, però les coordenades que tenim no són bones i no la trobem. Anem a visitar la Grotte-aven de Bab Bou Idir, amb una bona recol·lecció faunística.

Dia 26-7: La cova Kef Izoura és el pròxim objectiu. Es tracta d'un engolidor, amb abundants restes vegetals i sediments fangosos. Baixem els dos pous i surt abundant fauna. A la base del primer pou surt una nova galeria amb dificultats tècniques pels passos aeris i rampes de gran inclinació amb desgrimpades agosarades. En els bassals d'aigua, capturem fauna aquàtica.
                                                                  Devallant el pou de la Kef Izoura. 

Tornem a la Grotte-aven de Bab Bou Idir amb material per poder acabar de fer la cavitat. És un objectiu de gran interès, per veure si capturem el mascle de l'aranya Lepthyphantes imazigheni Barrientos, 2020. Espècie descrita d'aquesta cavitat a partir d'una sola femella i descoberta en l'expedició del 2016.
Seguirem informnt...