dijous, 24 de setembre del 2020

Nº 334. Les papallones del medi hipogeu

Portada de la revista d'on s'ha extret l'article

Aquest article va dedicat a les papallones que, en algun cicle de la seva vida s'han adaptat a fer-lo dins de les cavitats.

En primer lloc, un article d'en Josep Joaquim Pérez De Gregorio que ens deriva a un treball d'en Daniel Morel.

En segon lloc, un treball de recopilació de captures i referències de localitzacions fet per l'Oleguer Escolà entre els anys 1968 i 1981.

Article 1:

El nostre especialista en papallones i col·laborador habitual, en Josep Joaquim Pérez De Gregorio, ens ha donat a conèixer un interessant article que l'especialista francès Daniel Morel, de la localitat d'Autun, a la zona central de França va publicar a la revista Oreina n° 1, Abril 2008.


L'escrit tracta sobre les papallones que trobem habitualment dins les cavitats. Que l'article sigui de l'any 2008 no li treu cap mèrit, al contrari, ja que no és gens habitual poder llegir treballs d'aquesta especialitat i menys que tracti d'espècies que freqüenten, no que habiten, l'ambient hipogeu.


Donat el seu interès, s'ha traduït, amb certes modificacions que ens permetin comprendre millor el que creiem que l'autor ens vol dir.

Els lepidòpters* hivernants a les coves

*Nota de la redacció: Els lepidòpters o papallones, és un ordre d'insectes nombrós, amb més de 200.000 espècies al món. A Catalunya se'n poden trobar unes 5.000 espècies diferents.

Resum:

L'autor exposa un resum dels seus coneixements sobre la presència i agrupació de lepidòpters a les cavitats subterrànies.

A tall d'introducció:

És ben conegut que algunes espècies de lepidòpters es poden trobar dins de coves. Però de què parlem? Quines són les espècies que sistemàticament busquen les coves, en contraposició a les que només s'hi troben esporàdicament i que les utilitzen més com a oportunisme que per necessitat real? En aquest article recollim els nostres coneixements actuals i intentarem respondre aquestes preguntes. Ens trobarem amb diversos grups en diferents períodes de l'any. Aquesta síntesi només engloba les papallones del grup macro-heteròcers (papallones nocturnes) hivernants, excloent-hi les espècies estivals, com per exemple Mormo maura L.
 
El medi ambient:


Principalment viuen en dos tipus d'ambients:

- les cavitats naturals subterrànies que es formen per erosió als relleus calcaris, excavades per l'aigua de filtració

- les cavitats artificials, formades per antigues pedreres o mines.

És entre l'entrada i fins a un centenar de metres dins d'aquestes cavitats que es trobaran gairebé tot tots els Lepidòpters, sense espècies estrictament subordinades, dependents dels ambients hipogeus.

Entrada d’una cova a prop de Vallon-Pont-d’Arc (Ardèche).

Triphosa sabaudiata Dup. i T. dyriata Powell barrejades.

Grup de Triphosa dubitata L., a les coves de Vallon-Pont-d’Arc (Ardèche)

Quan les trobarem? Aquestes espècies depenen de la meteorologia. Inicien la seva hibernada quan arriben els grans freds. Les trobarem, aproximadament i depenent de la latitud de la zona, d'octubre a finals de març, hivernant sobre les parets i sostre de les galeries i pous i especialment en esquerdes, concavitats i racons de les parets. En moltes ocasions són de difícil localització, ja que pel seu color queden mimetitzades sobre les parets.

Les podem separar en dos grans grups, segons el seu comportament:

-Trogloxens accidentals

Espècies que hibernen ocasionalment, dins de cavitats. La seva presència es deu al seu oportunisme, ja que es beneficien de les bones condicions, per a elles, de temperatura i humitat estable. Es localitzen a la proximitat de les boques.

-Trogloxenes regulars

És el grup més interessant, ja que ocupen l'àmbit subterrani amb regularitat, però només de manera temporal dins del seu cicle de vida. El seu hàbitat és des de les boques fins a la zona de penombra, tot i que, a vegades, també en la zona fosca permanent.

Scoliopteryx libatrix L. :cova a Bélesta (Ariège). Foto:David Demerges

 Triphosa dubitata L. : Grotte de Vauchignon, Cormot (Côte-d’Or)

 

























Triphosa dyriata Powell : Grotte Rouge Montségur (Ariège)


Hypena palpalis Hb. Cova de Vallon-Pont-d’Arc (Ardèche)

Triphosa sabaudiata Dup. Grotte rouge, Montségur (Ariège)

Pyrois effusa Bsdv. : grottes de Vallon-Pont-d’Arc (Ardèche)

Llistat d'espècies:

Les ocasionals:

-Les ropalòceres Inachis io L. i Nymphalis polychloros L.

-Els heteròcers Hypena rostralis L.; Hypena palpalis Hb.; Hypena obsitalis Hb. i Pyrois effusa Bsdv.

Les trogloxenes:

-Triphosa dubitata L.; Triphosa sabaudiata Dup.; Triphosa dyriata Powell; Apopestes spectrum Esp. i Scoliopteryx libatrix L.

A més, hi ha el grup de les que no se'n tenen masses dades i no les podem incloure dins dels dos grups esmentats: Autophila dilucida Hb.; Autophila cataphanes Hb.; Autophila limbata Stgr.; Autophila hirsuta Stgr. i Pyrois cinnamomea Gze. Amb molta probabilitat s'haurien d'incloure dins del grup de les ocasionals, tot i que no es pot assegurar. Quan a A. dilucida, A. cataphanes i A.limbata, hi són en època estival, fugint de les calors.

Quan a Autophila hirsuta, una espècie essencialment de muntanya, les entrades a les coves, la major part del temps enterrades sota la neu a l'hivern, impedeix qualsevol investigació in situ, però per aquestes circumstàncies, potser se l'hauria de considerar trogloxena. La raresa de l'espècie Pyrois cinnamomea, no permet treure'n conclusions.

Al final de l'article, s'inclou una nota d'atenció sobre la preservació dels ratpenats. Tot i no ser el tema del treball, considerem oportú el seu afegit, missatge que també ens el podem aplicar nosaltres.

ATENCIÓ:

Si en llegir aquest article voleu fer prospeccions per les coves, gràcies per respectar els nostres amics els ratpenats. Estovar-los durant la seva hibernació pot afectar greument la seva supervivència. Recordeu que cada vegada són més rars; va disminuint el nombre d'exemplars i algunes espècies estan en procés d'extinció.


Article nº 2: