dijous, 2 d’agost del 2012

Nº 137. Final de l’expedició ATLAS 2012

Darrera comunicació d'en Floren fadrique, rebuda per mail el 31 de juliol de 2012.

Ens escriu en Floren:
Continuem amb la recerca biospeleològica a diferents cavitats de diverses regions del Marroc, tot pujant cap al Nord ja de tornada. Fa uns dies, al sortit del massis del Toubkal, vam anar a Taglefth, prop de Beni Mellal. Vam trobar, a prop de la pista que condueix a Anergui, l'avenc anomenat Ifri Ousgre, de poc més de vint metres de fondària, on vam agafar dos exemplars de Irinea, un subgènere de Trechus candidat a ser un gènere nou per les seves grans diferències morfològiques. Aquesta troballa és important ja que no més hi ha uns cinc exemplars al Museu (ho dic de memòria...) i tan sols es troba en aquesta cavitat en tot el Marroc. A més, i mercès al nostre guia Kasmi, traductor de la expe, els berbers que vam trobar ens van dir que no hi havia cap cavitat més en aquella zona.

També es va localitzar un petit engolidor anomenat Iri Adar Nyighil, en el que fa temps (expe de l'any 2005) varem trobar un coleòpter Anemadine molt possiblement nou, però malauradament inservible pel seu estudi degut a estar parcialment xafat. Vam trobar la cavitat, però... colmatada de fang i derrubis, degut a les obres que havien fet a la pista! Ara, havem instal•lat el "campament base" a la daya Chiker. S'han visitat diverses cavitats de la contrada, per tal de agafar algun coleòpter més de A. groubei, encara que sense cap resultat. No obstant, i en general, el volum de material biològic recol.lectat és important. Destaquem els nombrosos exemplars de col•lèmbols; tres quernets (pseudoescorpins; isòpodes; petits coleòpters; aranyes; opilions, etc. Es té que dir que també es procura recol.lectar diferent fauna exterior.

Demà dia 1 d'agost està previst anar a la Riviere de Chara, cavitat de més de tres kilòmetres i inundable en època de pluges, i al Trou de la Piste, avenc de trenta metres. Ambdós estan colonitzats pel coleòpter Trechus gigoni, i per l'estafilinid Lobrathium comasi de recent descripció per part del company Carles Hernando. Esperem agafar exemplars de tots dos: ben bé es pot qualificar de fauna exòtica tot el que estem recol.lectant, ja que la seva escassetat; la distància i la complexitat de trobar-la, la converteixen, de fet, en exemplars únics i exòtics. Amb aquesta cavitat Riviera de Chara pretenem finalitzar la ATLAS 2012: creiem que s'han assolit tant sols una part dels objectius previstos. Per altra banda, ens podem felicitar per la voluminosa recol.leccio efectuada, en la que, mol probablement, surtin interessants i nombroses novetats. També la troballa de exemplars de elements com Irinea i Ifridites la considerem d'un gran interès.

Enguany, el nombre de cavitats en les que havem efectuat recol.leccions ha sigut poc elevada, encara que algunes presenten una elevada dificultat tècnica. A més, la recerca al massís del Toubkal, pujant a les vessants del cim del Jbel Anhremer, a més de tres mil tres-cents metres en dos ocasions, ha sigut especialment dura. La climatologia ens ha acompanyat en quant a la seguretat d'un baix risc d'inundació de les cavitats, encara que la temperatura deixa la seva empremta en tots nosaltres: avui a Taza estem a quaranta quatre graus! Ja estem programant l'expe de l'any vinent. Havem aconseguit nous contactes, visitant interessants zones càrstiques desconegudes i calculant uns teòrics límits biogeogràfics de fauna subterrània. L'any que ve continuarem informant de l'expe ATLAS 2013.

Salutacions a totes i i a tots!