dimarts, 28 d’agost del 2012

Nº 138. Noves descobertes biospeleològiques al Marroc

Durant l'expedició espeleològica mixta franco-marroquina Win Timdouine 2008, els mesos de juliol-agost de l'any 2008, es van descobrir tres noves espècies de coleòpters, dos d'elles cavernícoles. Ara s'acaba de publicar el treball sobre la descripció de la tercera nova espècie.

Zones d'activitats. 

Els objectius de l'expedició eren explorar; topografiar i inventariar la fauna cavernícola de les cavitats de la zona del Plateau de Tasroukht, a l'extrem oest de la serralada de l'Atlas, a uns seixanta Km al NE d'Agadir, en particular del riu subterrani més llarg d'Àfrica: la cova Win Timdouine. També de les nombroses cavitats dels voltants, que s'obren en les tres conques hidrogeogràfiques dels voltants del lloc esmentat: Ait Mansour; Aksri Anklout -marcat nº 2 i 6, i Tasroukht -marcat nº 1 i 14-(la de la Win Timdouine).

Marcats nº 3 al 8, repartiment del gènere Apteranillus al Marroc

Ha estat precisament en una d'aquestes cavitats "secundàries" que s'ha descobert una nova espècie de coleòpter cavernícola  de la família Aleocharinae: Apteranillus bichaini, dedicat a Jean-Michel Bichain, l'organitzador de l'expedició i especialista en malacologia subterrània.

El gènere Apteranillus colonitza cavitats del Marroc i Algèria, havent-hi especies endogees (el primer pas per la colonització del sota-terra) i també de cavernícoles troglobis (un segon pas en que van ocupant les fissures i les cavitats que van trobant). Un gènere proper, Apteranopsis, colonitza les illes Canàries, cas semblant al d'altres gèneres també d'estafilínids cavernícoles com el Domene, que habiten en la nostra península i també al Marroc; Canàries, etc.
La nova espècie Apteranillus bichaini
Una de les espècies d'Apteranillus, A. ruei, va ser descoberta a la cova Kef Aziza, al sud-oest del Marroc, per en Daniel Pèrez Rué en l'expedició Atlas -68 (1968) de l'ERE al Marroc, i descrita pel nostre estimat Francesc Español l'any 1969.

Títol del la descripció de l'Apteranillus bichaini, a la revista Annales de la Société Entomologique de France (n.s.), 2012, 48 (1--2): 81-96:

Contribution a la phylogenie et la systematique des Aleocharinae
hypoges d'Afrique du Nord (Coleoptera : Staphylinidae)

Par Michel Perreau (1) & Arnaud Faille (2)

(1) Universite Paris 7, IUT Paris Jussieu, case 7139, 5, rue Thomas Mann, F-75205 Paris cedex 13 France
(2) Zoologische Staatssammlung, Muenchhausenstr. 21, D-81247 Munich, Allemagne

Resum del treball de la descripció: (Traduit del francès):

Amb motiu del descobriment d'una nova especie marroquina d'Apteranillus Fairmaire 1854: Apteranillus bichaini n. sp. provinent de l'extrem occidental de les serralades de l'Atlas, de la descoberta d'una nova localitat d'Apteranillus minosianus Quéinnec y Lecoq 2005 y de la captura del mascle de Typhlozyras camusi Jeannel 1960, fins ara desconegudes, totes les espècies dels gèneres Apteranillus, Typhlozyras i Apteraphaenops Jeannel 1907 són redescrites i il.lustrades. Es presenten unes claus  de determinació y un mapa de distribució dels gèneres i especies endogees i troglòbies d'Aleocharinae de l'Àfrica del Nord (Apteranillus, Anopsapterus, Drusilla (Apteranopsis) pteraphaenops Typhlozyras). S'estableix la sinonímia Apteranillus championi Bernhauer 1936, = Apteranillus dohrnii Fairmaire 1854 n. syn. L'examen detallat dels caràcters morfològics dels gèneres Typhlozyras i Apteraphaenops suggereix la pertinència d'aquestos dos gèneres als Athetini i no als Lomechusini com ha estat acceptat fina ara, Apteraphaenops estant estretament emparentat amb Paraleptusa Peyerimhoff 1901 i Typhlozyras amb Geostiba Thomson 1858.
Cavitat del Apteranillus bichaini 

Les altres dues novetats, també són coleòpters: Un coleòpter aquàtic que habita en les aigües subterrànies d'una cova: Graptodytes eremitus i un coleòpter de l'ambient exterior, Siagona taggadertensis, però que ha estat capturat també en una cova. Sembla ser que  hi ha alguna nova espècie més, però encara no s'ha acabat l'estudi.  

Graptodytes eremitus

Títol del la descripció de Graptodytes eremitus, a la revista Zootaxa 2641: 1-14 (2010)

A new microphthalmic stygobitic Graptodytes Seidlitz from Morocco,
with a molecular phylogeny of the genus (Coleoptera, Dytiscidae)

IGNACIO RIBERA1,2 & ARNAUD FAILLE1,3

(1)-Institute of Evolutionary Biology (CSIC-UPF), Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49, E-08003 Barcelona, Spain.
E-mail: ignacio.ribera@ibe.upf-csic.es
(2)-Museo Nacional de Ciencias Naturales, José Gutiérrez Abascal 2, E-28006 Madrid, Spain.
(3)-Département Systématique et Evolution, Muséum National d'Histoire Naturelle, Bât. Entomologie, 45 rue Buffon, F-75005 Paris, France. E-mail: faille.arnaud@wanadoo.fr


Siagona taggadertensis

Títol del la descripció de Siagona taggadertensis, a la revista Annales de la Société Entomologique de France (n.s.), 2011, 47 (1--2): 162-167

Remarkable discovery in a cave of south west Morocco: Siagona
taggadertensis n.sp. (Carabidae: Siagoninae)

Bernard Junger (1) & Arnaud Faille (2,3)

(1) 237 rue de Brunove, F-88000 Dogneville, France
(2) Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49, 08003 Barcelona, Spain
(3) C.P.50, UMR 5202 du CNRS / USM 601 "Origine, Structure et Evolution de la Biodiversite", Museum National d'Histoire Naturelle,
Departement Systematique et Evolution, Bat. Entomologie, 45 rue Buffon, 75005 Paris, France
Present address: Zoologische Staatssammlung Munchen, Muenchhausenstrase 21, 81247 Munich, Germany

Enhorabona per les importants troballes!