dilluns, 9 de setembre del 2013

Nº 178. Tornada de l’Expedició 2013 al Marroc

Els set components de l'expedició. D'esquerra a dreta, Lluís Auroux; Agustí Meseguer: Floren Fadrique; Jordi Comas;Francesc Alfambra; Alberto Sendra i Carles Fontgivell

El dia 28 hem donat per finalitzada l’expedició d’enguany i iniciat el retorn des del Marroc de la 16ª expedició del Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc. És una activitat de l'Associació Catalana de Biospeleologia i de la SIE de l'Àliga. L’equip de quatre que hem fet els desplaçaments amb avió, estem ja a casa des del divendres dia 6. La resta d’expedicionaris, els tres que van amb cotxe i remorc, han arribat el diumenge dia 8.

Zona d'Aït Mehammed: La Kasba del Douar Bernat, al costat de la que teniem el campament

S’han visitat dues zones: Oujda i Aït Mehammed.

-La d’Oujda, al NO del Marroc i molt propera a la frontera algeriana, ha permés visitar algunes cavitats. Aquí només hi han estat els tres components que viatjaven en cotxe. No els ha plogut, però han hagut d'aguantar temperatures molt altes.


-La zona d’Aït Mehammed, en la que hem coincidit els dos grups amb els set components, ens ha proporcionat més possibilitats, de fet ja s’hi havia estat en varies anteriors ocasions i ja ens coneixíem moltes de les cavitats que hem pogut visitar. Aquest any la climatologia ens ha acompanyat i no hi ha hagut cap inundació a les cavitats, cosa que ja va succeir altres anys. Tampoc hem patit la clàssica calor estiuenca del Marroc, clar que estàvem a 1600 m snm. En canvi, a Oujda sí. El millor de tot és que no hem tingut pluges.



La cova Ifri Sgatt. En Jordi Comas recollint fauna

La gran entrada de la cova Ifri Caïd

El primer objectiu era Oujda, una zona que tot i haver-la visitat “molt per sobre” en la campanya de l’any 2002, era pràcticament desconeguda des del punt de vista de la seva fauna subterrània. Els resultats faunístics han estat molt minsos.

El segon objectiu per aquest any era aconseguir algun exemplar del coleòpter cavernícola Subilsia senenti, descobert l’any 1966 durant l’expedició catalana de l’ERE, Atlas 66 i del que fins ara només se’n coneixien quatre exemplars. El company Arnaud Faille, des del Museu de París, ja fa varis anys que està treballant en el grup cavernícola dels Trechus i necessitava la Subilsia per poder establir l’arbre genètic d’aquest grup dels trequids. Aquest objectiu s’ha complert. El company Carles en va trobar una (la cinquena coneguda) a la cova Ifri N’Taouya. Tota una alegria.



Un dels molts trams inundats de la cova Ifri Caïd

Com sigui que érem set components, en diverses ocasions es van poder fer dos grups simultanis de treball, així podíem visitar dues cavitats o anar a dues zones a la vegada. Disposar de dos cotxes ens permetia una gran movilitat.

En un futur post informarem dels resultats complets de la campanya.