dilluns, 7 d’abril del 2014

Nº 201. Història del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Part 2 (2)

Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Torre on està ubicat el Laboratori d'Artròpodes

-Segona part

La primera part va tractar sobre el Museu Martorell, que va ser l’origen dels museus de ciències naturals a Barcelona. El que hem de recordar és que l’actual emplaçament de les instalacions de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, entre ells el Museu de Ciències Naturals, van ocupar, i la majoria encara l’ocupen, els terrenys del Parc de la Ciutadella, així anomenat per haver-hi estat una ciutadella militar aixecada per ordre del rei Felip V com a previsió de controlar possibles revoltes civils després dels fets de l’11 de setembre de 1714.
Emplaçament de la Ciutadella, justament sobre els edificis dels actuals museus
Aquesta segona part, s’inicia l’any 1917 quan la part d’entomologia, entre altres, és traslladada del Martorell a l’edifici de l’actual Museu de Ciències Naturals de Barcelona, al proper Castell dels tres Dragons.   

Any 1917: Museu de Ciències Naturals (Museu Martorell). Els materials es reparteixen entre:

-Museu Martorell, on resten les seccions de: Zoologia general, Malacologia, Osteologia, Anatomia comparada, Petrografia, Geologia, Paleontologia i Mineralogia

-Museu de Catalunya (l’actual de Ciències Naturals), on són traslladades les seccions de: Entomologia, Botànica, Oceanogràfica, Herpetològica regional (rèptils i batracis), Aus i Mamífers catalans i Forestal Ibèrica.
Distribució interna del Museu de Catalunya, l'any 1917 (actual Museu de Ciències Naturals)
Dins del recinte del Parc de la Ciutadella, a més dels dos edificis-museu esmentats, també hi havia una serie d’altres instal·lacions adjuntes:

-Hivernacle (Terraris i estufa per plantes). i Vivàrium o Terràrium (Estudis sobre animals vius). L’hivernacle, es conserva
Hivernacle

Hivernacle

Hivernacle

Hivernacle
-Aquari, amb seccions de vida marina i fluvial, situat a la part alta de la Cascada, sobre el llac. Avui dia, desaparegut

-Jardí Botànic i Umbracle. Aquest darrer, es conserva
Humbracle

L'Aquari, dins la construcció de la Cascada
-Col·lecció Zoològica (Parc Zoològic) Avui en un altre enclau

-Biblioteca Especial de Ciències Naturals, dins les instalacions del Museu Martorell. Avui, es conserva

En aquest any 1917, la Junta de Ciències Naturals disposava dels següents laboratoris de recerca:

-Mineralogia / Cristal·lografia, a càrrec del Dr. Pardillo

-Geologia / Paleontologia, a càrrec del Dr. San Miguel

-Malacologia, a càrrec d'Aguilar-Amat -Entomologia, a càrrec d’Ignaci de Sagarra

-Taxidèrmia, a càrrec de Soler i Pujol -Biologia / Anatomia, a càrrec del Dr. Galiano

-Oceanografia, sense responsable directe

-Criptogàmia, a càrrec del Dr Caballero

-Fanerogàmia i Geografia botànica, a càrrec del Dr. Font i Quer

-Aquari, a càrrec d’en Salvador Maluquer
Laboratori de Botànica

Laboratoris de Mineralogia i Cristal·lografia

Laboratori d'Entomologia

Secció de Botànica. Després d'una reforma, si va instal·lar la actual biblioteca 
El mateix indret de la foto anterior, després d'haver instal·lat la biblioteca actual

Laboratori de Biologia i Zoologia marina

Any 1924: Per decisió de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Martorell passa a ser de Geologia, amb les seccions de: Mineralogia, Paleontologia, Petrologia, i Geologia en general, mentre que el Museu de Catalunya (l’actual de Ciències Naturals), passa a ser el Museu de Biologia amb les seccions de Zoologia i de Botànica.

Any 1934: Del Museu de Biologia, la part de Botànica és traslladada a l’Institut Botànic (i Jardí Botànic), quedant la part restant de Biologia com a Museu de Zoologia.

Just acabada la guerra incivil espanyola, l’any 1939, una part del Museu de Biologia (l’actual de Ciències Naturals) va ser utilitzat com a oficines de colocació pels aturats. Puc explicar un cas familiar: El meu pare va anar-hi a demanar feina i es va poder col·locar a Radio Lucarda, a l’actual Gran Via de les Corts Catalanes.
Un full d'inscripció de la oficina de col·locació. Els encapçalaments no tenen desperdici!
Més endavant, el Museu de Biologia també es va anomenar Museu de Zoologia de Barcelona.

Els tres museus: Geologia, Zoologia i Botànic, s’uneixen en un sol estament: Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que ho engloba tot.

Fa molts pocs anys, es produeix el darrer canvi: els dos museus del Parc de la Ciutadella: el de Ciències Naturals i el de Geologia, traslladen part de les seves col·leccions al Museu Blau, a la zona del Fòrum, quedant als antics edificis els laboratoris de recerca, les col·leccions d’estudi i de treball, i una part administrativa pròpia.
El modern edifici del Museu Blau
Com a cloenda, recordar que Mn. Norbert Font i Sagué va tenir molta relació amb la Junta de ciències Naturals, en la que va ocupar diferents càrregs. Així mateix, l’any 1907 es va encarregar de la construcció d’una reproducció a escala natural d’un mamut (Mammuthus primigenius) que encara avui es pot veure dins el recinte del Parc de la Ciutadella.
La reproducció del mamut, com la podem veure avui dia

El mamut, l'any 1917 en el seu primer emplaçament
Les dades d’aquest article s’han fonamentat en dues publicacions:

-Guia, 1917. Publicacions de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, Parc de Barcelona. 138 pàg.

-El Museu Martorell, 125 anys de Ciències Naturals (1878-2003). Masriera, Alícia. Monografies del Museu de Ciències Naturals 3, 2006. 230 pàg.