divendres, 12 de juliol del 2024

Nº 393. Classificació dels tricòpters subtroglòfils peninsulars i balears

 

                                      L'Agustí Meseguer fotografiant un tricòpter. Cova d'Espades, La Nou de Berguedà

El mataroní Lluís Filbà i Esquerra, s'ha dedicat a l'estudi dels tricòpters que colonitzen les cavitats subterrànies des de l'any 1969. I va ser el mateix Dr. Francesc Español qui li va aconsellar que es dediqués a aquest grup de fauna.

Un projecte al qual hi ha dedicat molts anys és el de classificar tot el material dipositat en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, acumulat des dels anys 1950.

                                                                       

                                                    La revista on s'ha publicat el treball i el títol de l'article
                                              Tricòpter del gènere Stenophylax. Foto del treball. Autor, A. Meseguer
                                            Tricòpter del gènere Mesophylax. Foto del treball. Autor, A. Meseguer
Al treball ens explica que... L'any 1956, F. Español envià a l'entomòleg de la ciutat suïssa de Lausanne Fernand Schmid uns exemplars de tricòpters recol·lectats per ell mateix. Entre aquests espècimens hi havia uns exemplars d'una nova espècie que, en honor a l'entomòleg català, el professor Schmid va descriure com a Stenophylax espanioli Schmid, 1957.
Aquests tricòpters els podem considerar com a l'inici de la col·lecció del Museu, havent-se anat acumulant al llarg de molts anys d'exploracions i col·laboracions d'espeleòlegs amb les seves aportacions.

Per fi, l'estudi ha vist la llum. Ja disposem del coneixement de totes les onze espècies que s'han pogut classificar.

                                                           Els dos gèneres i les onze espècies determinades

           Aparells genitals dels mascles de Mesophylax aspersus i Stenophylax espanioli. Fotos del treball. Autor: A. Meseguer
Gràcies, Lluís, per facilitar-nos els teus coneixements.




dijous, 11 de juliol del 2024

Nº 392. Noves espècies d'aranyes cavernícoles del Marroc

 

                                                               Lepthyphantes soumiae

Des de l’any 2001 fins al 2023, l’Associació Catalana de Bioespeleologia –BIOSP- i dins del Projecte d’estudi de la fauna cavernícola del Marroc, ha descobert 33 noves espècies entre coleòpters, diplòpodes, isòpodes i aranyes al llarg d’un total de 21 expedicions.

En les expedicions dels anys 2017 i 2019 i dins del material recol·lectat, han resultat tres noves espècies d’aranyes que han estat recentment descrites i publicades en revistes especialitzades, el que representa que només d’aranyes hi ha 16 noves espècies.

Llistat de les setze noves espècies d’aranyes localitzades al llarg de les 21 expedicions del Projecte de Bioespeleologia Atlas al Marroc. Ordenades segons l’any de la seva descripció.

Lepthyphantes almoravidius Barrientos, 2019. Cavitat típica: Ifri Netazarth, Fariata, Tagzirth, Béni-Mellal. Descoberta en la primera de les dues expedicions de l'any 2004. 

Lepthyphantes bioespeleologorum Barrientos, 2019. Cavitat típica: Ifri Bouyzem, Aglefth, Taglefth, Azilal. Descoberta en la primera de les dues expedicions de l'any 2004.

 

- Lepthyphantes ensiferus Barrientos, 2019. Cavitat típica: Grotte des Pigeons, Souk el Tleta el Akhsass, Guelmim. Descoberta en l'expedició de l'any 2003. 

Lepthyphantes imazigheri Barrientos, 2019. Cavitat típica: Av. Bab Bou Idir, Bab Bou Idir, Taza; Descoberta en l'expedició de l'any 2016.

Lepthyphantes leknizii Barrientos, 2019. Cavitat típica: Kef Admam, Merhraoua,Taza; Descoberta en l'expedició de l'any 2012.

 - Lepthyphantes lamellatus Barrientos, 2019. Cavitat típica: Ifri Nhmamne, Aglefth,Taglefth, Azilal; Descoberta en l'expedició de l'any 2016

Lepthyphantes sasi Barrientos, 2019. Cavitat típica: Av. Arkan, Merhraoua,Taza; Descoberta en l'expedició de l'any 2002

Palliduphantes megascapus Barrientos, 2019. Cavitat típica: Puits Cochrisco C.A.8, Azour ou Aghroud, Tarhazoute, Agadir; Descoberta en l'expedició de l'any 2016

Palliduphantes banderolatus Barrientos, 2019. Cavitat típica: Ifri N'Yzme, Ait Abdallah, Taroudant; Descoberta en l'expedició de l'any 2015.

Hahnia aurouxi (Barrientos, 2019). Cavitat típica: Ifri Lala Jama, Beni Bassia, Boudenib. Descoberta en l'expedició de l'any 2001

Micropholcus tegulifer Barrientos, 2019. Cavitat típica: Ifri Bouyzem, Aglefth, Taglefth, Azilal. Descoberta en l'expedició de l'any 2004.

                                                                 Micropholcus tegulifer

 -Lepthyphantes fadriquei Barrientos, 2020. Cavitat típica: Kef Aziza, Boudenib, Meknès. Descoberta en l'expedició de l'any 1970 i retrobada l’any 2001.

-Lepthyphantes soumiae Barrientos, 2021. Cavitat típica: Ghar  n'Ati  Oued  n'Kir,  Azilan,  Bab  Taza, Chefchaouen. Descoberta en l'expedició de l'any 2004.

                                                                   Lepthyphantes soumiae
 -Lepthyphantes  younnesi Barrientos & Gerace 2024. Cavitat típica Ghar n'Ati Oued n'Kir, Azilan, Bab Taza, Chefchaouen. Descoberta en l'expedició de l'any 2019.

 -Lepthyphantes noeli  Barrientos & Brañas, 2024 . Cavitat típica: Ghar Jlida, Takerboust, Berkane. Descoberta en l'expedició de l'any 2019.

                                                         Lepthyphantes noeli

-Hahnia anophthalma Barrientos & Mederos, 2024. Cavitat típica: Ifri N'Zemoure, Aït Schkounda, El Ksiba. Descoberta en l'expedició de l'any 2017.

Encara hi ha material per acabar d’estudiar, per la qual cosa, no seria d’estranyar que tinguéssim més bones sorpreses.

Amb el nostre agraïment al personal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Departament d’Artròpodes a la Dra. Berta Caballero, Neus Brañas i Jorge Mederos per la seva implicació, estudi i ordenació del material. Al Dr. J. A. Barrientos pels seus estudis i coordinació de les activitats de recerca d’aranyes al Marroc.