dimecres, 9 de desembre del 2009

Nº 052. Una topografia de l’any 1952 de la Font Mentirosa

Una topografia original, trobada recentment als arxius del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, és el motiu d’uns records i comentaris anecdòtics sobre Francesc Español, que ens ha tramès l’Oleguer Escolà i que tot seguit mostrem. Una topografia de l’any 1952 que he trobat entre carpetes de notes, aclareix uns dubtes que hi havia sobre el nom de dos estudiants de secundària que va tenir el mestre Dr. Español en una acadèmia quan hi havia de fer classes a les tardes per completar el minso sou que l'Ajuntament li donava per fer de conservador al Museu de Zoologia de Barcelona. Dos dels seus alumnes tenien interès per la fauna cavernícola i l'Español se'ls va emportar en una sortida patrocinada per l'Instituto Español de Entomología, de Madrid, al Boumort on van explorar la cova de la Font Mentirosa de Peralba i hi trobaren una subespècie de Leptodirinae nova: Speophilus fonti schüttei, –un coleòpter cavernícola- descrit de la cova d’Ormini del Boumort, i que Español va dedicar a un dels dos: Erik Schütte Puig. També visitaren -evidentment en "primera exploració"- la cova Palomera de Taús -entre Taús i Castell de Castells- d’on Español descrigué –també un coleòpter cavernicola- Troglocharinus hustachei impellitierii, dedicat al segón xicot, Ignacio Fernández Impellitieri, com a subespècie del Troglocharinus hustachei, descrit del Forat del Gel del Montsec de Rubies i del que només es tenia una sola femella a la col.lecció Zariquiey. Les exploracions eren de l'any 1952 i les descripcions publicades el 1955, però més endavant, el 1964 en Lluís Auroux trobà que en el Forat de la Grallera, prop del Forat del Gel també hi vivia el mateix T. hustachei i en recollí. Això permeté a Español fer l'estudi comparatiu i elevar la subespècie a espècie independent: Troglocharinus impellitierii Español. Recordo que una vegada li vaig dir a l'Español que em semblava que el noi a qui es va dedicar la subespècie impellitieri es deia Ignacio de nom i em va caure una bronca del "quefe" "Per què ho dius això, d'on has tret que es deia Ignacio?"
Probablement jo ho havia tret d'haver vist feia molts anys aquesta mateixa topografia...
Molt més endavant, quan Español ja havia mort el 1999, vingué a visitar-me al museu un senyor que, després de fer la presentació amb molta modèstia i suposant que ningú es recordaria d'unes exploracions del 1952, va explicar que ell i un altre alumne van trobar un coleòpter nou ... I de seguida li vaig dir: El Troglocharinus impellitierii ?
Després va explicar que ell es deia Ignacio Fernàndez Impellitieri, però que Impellitieri és un cognom provinent de Sicília, del que en quedaven molt pocs i ell es va canviar l'ordre dels cognoms: Ignacio Impellitieri Fernàndez...
Autor: Oleguer Escolà Notes: -Segons indicacions d'en Josep M. Miñarro, el nom més correcte de la cavitat i de la població seria Font Mentidora de Perauba.
-Intentant localitzar l’Ignacio, s’ha pogut parlar amb un dels seus fills, comunicat-nos que el pare, nascut l’any 1932, havia mort el juliol del 2006.