divendres, 30 de juny del 2023

Nº 379.- Un nou coleòpter troglobi Aphaenops, d'Osca

 

           
                                    La nova espècie: Aphaenops
 pallisei. Fotografia en viu. Autor, Agustí Meseguer

Introducció

Els coleòpters Aphaenops són una icona de la fauna cavernícola troglòbia, uns dels més evolucionats i adaptats quan a les condicions de la vida subterrània es refereix. El cos estret i allargat; antenes que, en algunes espècies arriben a mesurar el mateix que el cos; apèndixs de gran longitud; absència d'ulls, etc. El seu aspecte ha servit de model per anomenar "forma afenopsiana", quan es parla d'un coleòpter d'altres gèneres que té unes característiques morfològiques semblants.Un dels més coneguts, és l'Aphaenops loubensi, que es va dedicar a Marcel Loubens, mort l'any 1952 en un accident a la Pierre de Saint Martin.


En Xavier Bellés, autor del llibre en català Fauna cavernícola i intersticial de la Península Ibèrica i les Illes Balears, bàsic pels que estem interessats en aquesta ciència, recolza la semblança entre un exemplar de la configuració aphaenopsiana, amb una nau d'exploració d'altres planetes (i pot ser fins i tot una nau extraterrestre). Ens permetem la llicència literària d'inserir les figures, ja que no tenim massa ocasions de fer comparances entre fauna i enginyeria avançada.


Origen dels Aphaenops

La descripció del gènere, la va publicar l'any 1862 Henry de Bonvouloir, amb l'ortografia original Aphoenops. Posteriorment, a partir de l'any 1864, el gènere canvia de grafia, citant-se com Aphaenops, fins que el nom original reapareix a partir del 2003. Així i tot, des de l'any 2010 i, segons el que aconsella el "Código Internacional de nomenclatura Zoológica", tracta com equivalents l'oe i l'ae per als noms d'espèciespel que es pot emprar qualsevol d'ells. Diversos especialistes, des de l'any 2010, proposen no utilitzar l'ortografia Aphoenops (amb o) sinó Aphaenops (amb a) i així va sent, fora de rares excepcions.

                                                   Descripció original del gènere Aphaenops. Any 1861
                            Dibuix original, tret de la descripció original del nou gènere/espècie

Com a informació complementària, també citem els de Catalunya. Avui dia, en tenim set espècies, ja que un anterior gènere, Geotrechus, ha estat passat molt recentment a Aphaenops. Així, tenim: Aphaenops seijasi; A. ubachi; A. victoriai; A. puigmalensis; A. boumortensis; A. delioti i A. incantatus.

       Els set Aphaenops de Catalunya.1: A. ubachi; 2: A. boumortensis; 3: A. seijasi; 
                4: A. puigmalensis; 5: A. victoriai; 6: A. delioti; 7: A. incantatus

Mencionar els de Catalunya, té com a motiu, aprofitar aquest post per donar-los a conèixer.

La troballa de la nova espècie

A finals d'agost de l'any 2021, l'Agustí Meseguer i el Joan Pallisé visiten la Cueva de Arnales, a Lamiana, Osca. Pel terra, entre uns gours, localitzen un coleòpter amb "molt bona pinta". La seva mida relativament gran, el color com la mel i el seu aspecte, els fan presagiar alguna recompensa.

            Galeria de la Cueva de Arnales, lloc de la descoberta. Foto d'internet: Muntanyes i paisatges,
                                         blogspot, 14 de novembre 2019. Autor, Joan Guirao 

El primer a estudiar-lo fou el Jordi Comas; considera que es tracta del gènere Aphaenops i, primerament, el compara amb Aphaenops mensioni, d'una localitat no molt llunyana. No hi ha coincidència. A partir d'aquí, s'han d'anar descartant altres possibilitats de ser una espècie ja coneguda. També se'l compara amb espècies de zones que podrien tenir influència però, de moment, tampoc se'n treu l'entrellat.

Es tracta d'un individu femella, el que pot dificultar l'estudi (no em tracteu d'antifeminista!), ja que els mascles tenen més caràcters diferencials entre espècies, però en aquest cas, són molt evidents les diferències i, provisionalment, es determina com a nova espècie.

A fi d'obtenir més exemplars, es fan diverses visites més a la cavitat, en que també hi participa el Jordi Comas, però sense resultats. I és que aquest grup de coleòpters cavernícola, quasi sempre només deixa veure molt pocs individus. Ja és sort de trobar-ne un de sól!

La descripció

                La nova espècie: Aphaenops pallisei. Foto de la publicació (amb alguns retocs). Autor, A. Meseguer

El Jordi exposa el cas al, també gran especialista, Eduard Vives, qui confirma l'interès de la descoberta. Decideixen fer l'estudi en conjunt, publicant la nova espècie a la prestigiosa revista Heteropterus, havent-se editat el 30/06/2023.

Inserim algunes parts de la descripció.






Enhorabona als bioespeleòlegs que han possibilitat aquesta descoberta, així com als autors del treball.