diumenge, 21 de març del 2021

Nº 345: Noves aranyes de cavitats d'Agadir, Marroc


Ifri Taghrat, hàbitat de S. ifricola. Foto del treball de les descripcions.  Foto: B. Lips.

A l'expedició Atlas al Marroc de l'any 2019, s'hi va incorporar una biòloga del Muséum d'Histoire Naturelle de Marrakech, Université Cadi Ayyad, Morocco. Es tracta de Soumia Moutaouakil. Abans de conèixer-nos, aquesta persona ja practicava l'espeleologia i es dedicava a la recol·lecció de fauna subterrània. A partir d'aquesta col·laboració, va augmentar el seu interès per la bioespeleologia i ara ja comença a presentar els resultats dels seus treballs.

Ara, ens ha fet arribar un treball del qual n'és coautora, on es descriuen dues noves espècies d'aranyes localitzades dins de cavitats, a la zona d'Agadir: Agraecina agadirensisSteatoda ifricola



                             Ifri n'Telmate, hàbitat on conviuen les dues espècies descrites

                                     Foto del treball de les descripcions.  Foto: B. Lips.


Tot seguit s'exposa el resum, traduït al català i algunes fotos de l'article.

RESUM:

Durant una sortida de pràctiques científiques en una zona muntanyosa propera a Agadir, es van prospeccionar diverses coves; el material recol·lectat incloïa diverses espècies d'aranyes. L'anàlisi morfològic i taxonòmic ha revelat dues noves espècies per a la ciència: una nova espècie troglobiont anoftalma: Agraecina agadirensis sp. nov. (descripció basada en tres femelles) i una nova espècie, Steatoda ifricola sp. nov. (descripció basada en els dos sexes). Es presenten diagnòstics, dibuixos i fotos.


Agraecina agadirensis. Foto del treball de les descripcions. Foto: B. Lips


Agraecina agadirensis. Foto del treball de les descripcions. Foto: P. Oger 

   Steatoda ifricola. Foto del treball de les descripcions.  Foto: J. Lips
                  Steatoda ifricola. 
Foto del treball de les descripcions.  Fotos: P. Oger


Per nosaltres és una satisfacció haver col·laborat amb la Soumia i esperem que esdevingui una futura especialista en algun grup taxonòmic del món subterrani, que ens fa falta, sobretot al Marroc.