dissabte, 30 de maig del 2009

Nª 029. Espeleocat Tallers 2009 (2)

Programa definitiu dels deu esdeveniments
En un anterior post ja es va informar d’aquests imminents actes. Ja s’ha donat a conèixer el tríptic amb el els programes de totes les deu sessions, dels actes commemoratius dels 30 anys de la creació de la Federació Catalana d’Espeleologia.
Independent de l’especialització d’aquest bloc, es presenta tot el programa d’actes, donat l’interès dels temes a tocar. Per fer més llegible el text, s’ha “retallat” el tríptic per adaptar-ho al bloc.
Recordem que la primera activitat, Bioespeleologia, ja tindrà lloc el proper dia 6 de juny en una primera sessió de pràctiques dins de cova, per fer el dia 9 de juny la segona sessió teòrica-i-pràctiques de laboratori al Museu de BCN. Fins a finals de juny, hi ha dos actes més.
La assistència és del tot lliure i no hi ha cap cost d’inscripció. Tampoc cal ser membre de cap grup ni associació. Per qualsevol consulta, a la Federació Catalana d'Espeleologia: tel. 93.265.22.41; mail fce@espeleo.cat, o bé a l'Associació Catalana de Bioespeleologia: biosp@hotmail.com
Durant els mesos de juliol i agost no hi haurà cap acte per respectar les expedicions d'estiu i les vacances. El retorn de les activitat serà el mes de setembre, per finalitzar a les acaballes de novembre.
S’ha intentat donar un caire actual als temes a tractar. Un dels exemples es el de la Bioespeleologia, en que primerament hi haurà una exposició de les actuals tècniques d'estudi genètic de la fauna cavernícola, per passar a la temàtica de fons que estarà dedicada a la fauna de les grans cavitats d'alta muntanya, amb les seves particulars característiques de biòtops amb baixes temperatures; manca de matèria orgànica; corrents d'aire; inundacions, etc.
Aquest enfoc té com a motiu els “pocs resultats” de fauna trobada en aquestes expedicions que des de fa bastants anys s’estan portant a terme pels Pirineus, Picos, etc. La majoria de grups no tenen ningú mínimament dedicat a cercar fauna durant les exploracions. No es tracta de que sempre estigui de morros pel terra, sinó que de tant en tant observi algun racó; colada o paret; aixequi alguna pedra, etc. Participa-hi. Aixequem el nostre nivell!

dilluns, 25 de maig del 2009

Nº 028. Assemblea constitutiva de l’Associació Catalana d’Espeleologia –BIOSP-

Conclusions de la Primera Assemblea La sessió va tenir lloc a la sala d’actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a qui hem d’agrair la desinteressada cessió del local. Assisteixen 12 membres del total de 41 socis, el que representa el 29 % de participació: Francesc Alfambra; Lluís Auroux; Jordi Comas; Floren Fadrique; Arnaud Faille; Carles Hernando; Glòria Masó; Pau Pèrez; Enric Porcel; Ignacio Ribera; Josep Manel Victoria i Juan Antonio Zaragoza. Recull dels principals temes exposats: -Presentació de l'Associació; motius de la seva creació i objectius -Presentació dels tres primers responsables; President; Secretari i Tresorer -Presentació de l'estat de comptes corresponent als anys 2007 i 2008 -Exposició de les principals activitats portades a terme des de la fundació de l'ACB: --El Projecte Atlas al Marroc --Col.laboracions diverses amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona: Amb el Banc de Teixits; Amb el Departament de Col·leccions (Àrea d'Artròpodes) -- Col.laboracions diverses amb el Museu Valencià d'Història Natural, Fundación Torres Sala -- Col.laboracions diverses amb l'Institut de Biologia Evolutiva, del CSIC -Reorganització de la Secció de Bioespeleologia de la Federació Catalana d'Espeleologia: Ja s'ha proposat als directius, encarregar-nos de tornar a engegar aquesta Secció que avui dia no està operativa. Referent al material que es pugui obtenir dels recol·lectors, es proposa organitzar un circuit de comunicació per tenir-los informats del que han recollit, i fins i tot donar-los la possibilitat de col.laborar dins del Museu en les tasques de preparació, conservació i catalogació del seu material aportat. Bloc de l'Associació: Ja tenim un Bloc: biosp.blogspot.com que està del tot a la disposició dels associats per inserció de notes i articles., tot i que encara hi manquen alguns detalls. Ja hi ha d'altres Blocs que tenen enllaç amb el nostre (Espeleoblog; Espeleo Truji, etc.). Proposta de creació d'un butlletí digital des d'on podríem comunicar activitats; necessitats particulars de separates, divulgació dels treballs i activitats de cadascú, etc. S'estudiarà la creació d'un sistema de comunicació digital tipus "fòrum" per una comunicació interna més directa entre els associats. Permisos de recol·lecció: Donat que cada vegada hi ha més limitacions per la cacera -bé siguin d'interior de cavitats o d'exterior-, seria interessant aconseguir una via més fàcil per a l'obtenció de permisos. En aquest moment, les gestions s'han de fer a través del Museu i aquest els ha de demanar a Medi Ambient. S'hauria de gestionar perquè aquestes sol·licituts les pugui fer directament l'ACB per agilitzar els tràmits.

Nº 027. Sortida a l’Avenc de la Febró: Resultats

Activitats de l’Associació Catalana de Bioespeleologia: Sortida de pràctiques al Baix Camp El passat dissabte dia 23 de maig i segons estava anunciat, va tenir lloc l’activitat de camp pel coneixement, observació i mètodes de captura-conservació de fauna subterrània.

La cavitat escollida va ser l’Avenc de la Febró, Baix Camp, aprop del poble abandonat de La Mussara, no lluny de Prades. En total van ser nou els assistents:

-Francesc i Montse; -Mireia i Ferràn: -Roser, Oleguer i Clara -Floren -Jordi

Es va visitar l’esquerda principal, baixant fins la zona on surten les galeria de la Cova Gran i d’altres del nivell inferior. Es mostres algunes fotos tretes pels companys Floren Fadrique i Francesc Alfambra. Una setmana abans el Floren, que sempre s’encarrega de les feines “extres”, havia anat a la cavitat a deixar-hi esquers per atraure fauna subterrània, de maneres que el dia de la sortida general fos més fàcil poder localitzar els espècimens propis del lloc.

La fauna observada no va ser massa abundant. Tot i així es va poder admirar el tipic coleòpter troglobi del subgènere Antrocharidius, descrit per Jeannel l’any 1910.

D’aquest subgènere Antrocharidius hi ha tres subespècies geogràficament molt properes: -Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus orcinus Jeannel 1910, que és el que es localitza a l’avenc de la Febró -Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus lagari Español 1953 -Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus acevedoi Español 1953

Després de l’activitat, els participants es van quedar a dinar al mateix refugi de La Mussara, i per un bon preu es va poder fer un bon àpat. També hi va haver temps per fer una passejada per les restes del poble abandonat de La Mussara.

També hi va haver una important participació femenina
Tot i que el temps no va ser res d’extraordinari, tampoc hi va haver cap impediment. Un dia amb núvols, xafogor i fins i tot amb quatre gotes mal comptades. Esperem poder repetir aquestes sortides, però aixó sí: Amb més assistència!