dimecres, 24 de març del 2010

Nº 065. Escrit històric de Bioespeleologia

Apunts de Biologia Subterrània d'en Joaquim Montoriol -1952- Dins dels butlletins dels anys 50 del Club Montañés Barcelonés podem trobar veritables tresors amagats. En aquest cas es reprodueix un article d'en Joaquim Montoriol sobre biologia subterrània: Generalidades sobre los animales cavernícolas. En Joaquim ha tocat molts temes, pot ser la bio és un dels que menys, però també el va interessar molt. En aquells anys no es publicaven gaires escrits sobre les generalitats de la fauna subterrània i per això s'ha de recordar aquest seu treball.

Aquesta obra, del 1952, es pot considerar com la primera a Catalunya, i a ben segur a la resta d'Espanya, que parla de les generalitats de la bioespeleologia, diem-ne que és un escrit per iniciar-se en aquesta especialitat, una mena d'apunts o de curset abreviat però molt complet. Els treballs dels Doctors R. Zariquiey, F. Español, etc, sempre eren del tipus més científic, en poques ocasions parlaven de generalitats. Una mitja-excepció és l'article d'Español del 1950: Contribución al conocimiento de los Bathysciitae Vasco-Navarros (Col. Catopidae) Pirineos 15, 1950, en que explica els seus orígens i evolució, tot i que dirigit quasi en exclusiva als coleòpters. El llibret del Dr. Enric Balcells El estudio biológico de las cavidades subterráneas, va ser un treball molt més ampli però posterior. De fet, el treball original es va presentar i publicar a les Memorias de la Asamblea Regional de Espeleologia, l'any 1958 a Carranza, i després es va editar el 1959 con a separata. Veure el post Obra bioespeleològica d'en Balcells a l'espeleobloc en que s'edita el treball complet. Un anunci dins del mateix butlletí

El nostre agraïment a J.M. Victoria que s'ha encarregat de la feixuga feina de preparar els escanejos per poder-los editar en format Scribd.