dissabte, 31 de desembre del 2022

Nº 374. Un nou coleòpter cavernícola del Solsonès

 

                                          El nou coleòpter cavernícola: Troglocharinus vivesi n. sp. Comas 2022

No podem acabar millor l'any que publicant-se una nova espècie de representant de la fauna subterrània del Solsonès.

Ja fa alguns anys que un grup d'estudiosos en coleòpters, han estat visitant diverses cavitats d'una zona catalana més o menys complexa i d'accés dificultós pel tipus de carreteres. Es tracta d'una àrea a l'esquerra hidrogràfica del riu Segre compresa entre el riu i Odèn, dins del Solsonès.

L'origen d'aquestes activitats a la zona, és en Joan Pallisé. Ja fa anys que el Joan es dedica a visitar cavitats de zones poc conegudes, des del punt de vista de fauna subterrània. A Catalunya hi ha moltes cites de fauna, però a l'hora de la veritat, encara tenim extenses zones que hi ha cavitats conegudes (moltes d'elles oblidades i perdudes), però sense dades biològiques. Aquesta dedicació l'ha portat a descobrir noves espècies de coleòpters.

 Les activitats que han portat al descobriment d'aquesta nova espècie, les iniciaren el Joan, juntament amb el Ramon Sendra † i, posteriorment, amb l'Agustí Meseguer.


                                          Troglocharinus mercedesi i Troglocharinus subilsi
El cas que ens tracta, és un conjunt de dues coves situades a Valldan, dins del terme d'Odèn. És una zona d'aquestes que diem, poc coneguda, però, així i tot, la cova està referenciada a l'Espeleoíndex. És dòna la circumstància que, en relativament pot territori, hi ha quatre espècies del mateix gènere. Aquesta nova espècie conviu amb Troglocharinus mercedesi (Zariquiey 1922), espècie àmpliament repartida per la comarca del Solsonès. No és molt habitual que, en una mateixa cavitat, convisquin dues espècies del mateix gènere. Una dada més per a les estadístiques!

A la primera visita feta a la Bòfia de la Valldan, es recolliren uns pocs exemplars que inicialment foren determinats, com a Troglocharinus subilsi, tot i que ja s'observaven algunes diferències. En una segona visita a aquesta cavitat, es van recollir més exemplars, els quals han permès el fer un estudi més aprofundit i verificar que es tracta d'una nova espècie. De l'estudi de la descripció, n'és autor en Jordi Comas. 


L'article s'ha publicat a la revista Butlletí de la Institució Catalana d'Historia Natural 86 (4), desembre 2022, edició online.

El nom, vivesi, ha estat dedicat a l’Eduard Vives, de Terrassa, un gran especialista en fauna subterrània (i també de l’exterior).