dilluns, 10 de desembre del 2012

Nº 152. Un nou coleòpter cavernícola del Marroc

Lobrathium comasi: Una nova espècie de coleòpter cavernícola

El nou coleòpter, un habitant del sota-terra del Marroc. El seu nom científic és Lobrathium comasi 

En un anterior post del 3 de desembre del 2010,  s'adelantava la noticia de la descoberta d'un nou espècimen de coleòpter cavernícola al Marroc. No en donàvem gaires dades pel fet de que encara estava en estudi. Ara el treball ja ha estat publicat i ja podem ampliar la bona nova.
En l'expedició de l'any 2008 al Marroc. Entre tot el material recol.lectat destacaven uns coleòpters estafilínids que prometien tenir molt interès. En l'estudi previ ja es veia que el seu aspecte era el d'un veritable cavernícola. El seu color despigmentat (tot i que per sí sol no és un caràcter determinant); els ulls reduïts, quasi inexistents (tampoc és determinant, doncs hi ha fauna que viu a l'exterior i que no tenen ulls), i altres detalls.


Una ampliació de la part devantera. A la dreta podem observar les seves grans mandíbules ganxudes

La descripció que ha fet el company de l'Associació Catalana de Biospeleologia, en Carles Hernando, ha estat publicada al nº 12 (1) 2012 de la prestigiosa revista Heteropterus Revista de Entomología que edita la Asociación Guipuzkoana de Entomología de Hernani, Guipuzkoa.

La espècie ha estat dedicada al seu recol·lector, el també membre de l'Associació en Jordi Comas, un altre dels especialistes en coleòpters que habitualment col·labora amb nosaltres.

Paisatje dels voltants de la cova

Els estafilínids són un grup amb moltes dificultats per l'estudi, ja que hi ha un gran nombre de gèneres, subgèneres i ja no diguem, d'espècies, moltes d'elles amb caràcters difícils de veure si no si està avesat, pel que es va consultar al nostre especialista habitual en aquests casos, en Carles Hernando que és qui l'ha estudiat i determinat.

 L'estudi va determinar que es tracta d'una nova espècie. Tot un èxit per l'expedició i pel Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc, que des de l'any 2001 ha portat a terme cada any com a mínim, una expedició. I ja en portem 15!
 Al llarg d'aquestes quinze expedicions, només de coleòpters s'han trobat un total de deu noves espècies (i a més un subgènere). D'altres ordres també hi ha novetats, que encara estan en estudi.


La zona del riu

La cavitat a on es va localitzar aquesta espècie és la cova Riviera de Chara o Ifri Azokhage, a la població de Tabhairte, al Mig Atlas, al sud de Taza. La visita a la cova era amb el motiu d'intentar la captura d'exemplars d'un altre coleòpter cavernícola: Trechus gigoni, necessaris per un estudi genètic de l'ADN d'un grup determinat del gènere Trechus, per veure la relació entre el poblament del sud de la Península amb els del nord d'Àfrica, ja que en el decurs d'una era geològica no s'havia format encara l'estret de Gibraltar. L'any 2007 ja s'hi havia estat a la mateixa cova, i en les dues ocasions, de T. gigoni no se'n va trobar ni un, però ves per on, va sortir la sorpresa amb aquesta nova espècie. I és que en això de la biospeleologia, no et pots mai fiar de res...



Topografia de la cavitat

La Riviera de Chara és una cova per anar-hi a passar-s'ho bé: poques complicacions tècniques, àmplies galeries, moltes i boniques formacions, un riu actiu tot l'any, noves espècies... Què volem més?