

Entre molts, hi ha dos aspectes a destacar en aquest treball:
-Ens aclareix (per si encara no ho sabíem) la clàssica pregunta que surt en moltes converses amb gent desconeixedora: Per què hem d'estudiar la fauna que habita dins les cavitats? De què serveix això?
-Proposa el canvi de l'expressió Biospeleologia per Biologia subterrània. Jo hi estic d'acord. És indubtable que l'espeleologia contribueix en gran manera a l'obtenció de la fauna de les cavitats. Molts especialistes reben el material que ha estat recollit per espeleòlegs aficionats a la recol•lecció però que no es dediquen a estudiar la fauna (no volem pas dir que aquest sigui el cas!). Però també n'hi ha molts que entren, surten i estudien el que han capturat. Quan parlem de fauna cavernícola no parlem sols de la que trobem pels pous i galeries, ja que també ocupen les fissures impenetrables per nosaltres i els espais buits del pedruscall de sota la primera capa de terra
A més, avui dia amb la gran dedicació que hi ha per l'estudi de la fauna del MSS (Medi Subterrani Superficial), per obtenir material de segons quins grups ja no és necessari visitar en persona l'interior de les cavitats. Amb trampes treballades des de l'exterior ja és suficient.
Aplicar el terme Biologia Subterrània és un tema que haurem d'anar pensant i que ja fa temps que es va proposar. No és nou. Escriu en Vicente: ...siguiendo una renovación nomenclatural y con ella conceptual, hoy en día se tiende a omitir el calificativo de "cavernícola" y utilizar, en su lugar, el de "hipogeo". Del mismo modo, se tiende a abandonar el término "bioespeleología" en beneficio de otro más exacto: "biología subterránea".
Aquesta publicació és quasi un tractat complet de biologia subterrània que fins i tot podria ser aplicat a un curset d'iniciació a l'espeleologia o a l'ecologia. Els temes s'exposen amb molta claredat i lluny dels clàssics tecnicismes que a vegades ens compliquen la seva comprensió. Cal llegir-ho tranquilament.
Esperem més articles seus.