dilluns, 29 de novembre del 2010

Nº 089. Nova espècie de pseudoescorpí de Castelló

El nostre company de l'Associació, en Juan A. Zaragoza, del Departament d’Ecologia de la Facultat de Ciències de l’Universitat d’Alacant, ens ha donat a conèixer un dels seus darrers treballs sobre fauna cavernícola. Tot seguit us mostrem un recull de la publicación –resum i imatges-. Es tracta d'un nou pseudoescorpí, un quernet del grup dels aràcnids. Com a curiosa història, el material va ser trobat pel també nostre company Jordi Comas a l'avenc d'en Serenge el març de l'any 1982 i per diversos motius no ha estat publicat fins fa poc. També cal explicar que aquest minúscul aràcnid no va ser detectat en el moment de la seva cacera. En Jordi va capturar un exemplar del gran pseudoescorpí Troglobisium racovitzai i va resultar que entre les seves pinces, el que s'anomenen quelícers, tenia pres un altre pseudoescorpí, el del motiu de la publicació, però aquest va passar desapercebut pel moment i va ser en Zaragoza qui el va descobrir en el moment d'observar el material. S'ha de tenir present que hi ha una gran diferència de mida entre els dos. Mentre Troglobisium pot mesurar uns 20 mm, la nova troballa no arriba als 2 mm, per això no fou detectat.
A més de representar una nova espècie i un nou gènere, ha merescut descriure una nova subfamília, fet que s'ha de considerar com de gran importància.
Resumen Se describe Arcanobisium gen. nov. para Arcanobisium comasi sp. nov., de una cueva caliza en la Comunidad Valenciana, provincia de Castellón, España. Por sus rasgos únicos, en comparación con el resto de syarínidos, merece la creación de una nueva subfamilia, Arcanobisiinae para su acomodación. Algunos caracteres de los Syarinidae son evaluados y los géneros Chitrellina Muchmore, 1996, Hadoblothrus Beier, 1952, Microcreagrella Beier, 1961 y Microcreagrina Beier, 1961 son transferidos a la subfamilia Ideobisiinae desde los Chitrellinae. Se ofrece una clave para las subfamilias de los Syarinidae. Se discute la condición relictual de la nueva subfamilia.
El treball s'ha publicat en anglès i amb resum en castellà a la prestigiosa revista Zootaxa 2491: 41-60 (2010). Pàgina web: www.mapress.com/zootaxa.

1 comentari:

  1. Enhorabona per esta nova descoberta en terres de Castelló.
    Ara a celebrarlo, nosaltres si trobem algo nou ja us avisem.

    ESPELEO CLUB CASTELLÓ.

    ResponElimina