dimecres, 28 de desembre del 2011

Nº 119. Ecologia subterrània

El Profesor Dr. Vicente Ortuño del Departamento de Zoología y Antropología Física de la Universidad de Alcalá, és membre de la nostra Associació Catalana de Biospeleologia. Ens ha donat a conèixer el seu darrer treball Diversidad de los insectos, y sus afines, en las cuevas: una visión ecológica para la conservación. El Profesor Ortuño actualmente es dedica, amb prioritat, a la recerca dins la biologia subterrània, més concretament a l'estudi faunístic i ecològic dels medis endogeus i hipogeus. La seva especialitat són els coleòpters: Coleoptera Carabidae (Insecta). Molt recentment i desprès de varis mesos de dures oposicions, ha estat nominat Professor Titular de la Universitat d'Alcalá de Henares. La Nostra enhorabona, Vicente! Aquest darrer treball ha estat publicat a La Ciencia del Arte III. Ciencias experimentales y conservación del patrimonio. Subdirección General de Publicaciones, Información y Documentación. Ministerio de Cultura (NIPO 551-11-103-6), dins les pàgines 175:187 del total de 291 pàgines de que consta la publicación en general. Donat el seu gran interès pels amants i estudiosos de la vida sota terra, hem considerat indispensable donar-lo a conèixer dins del nostre entorn, i per això s'ha reproduït en el seu mateix format original. Com sempre, el nostre agraïment a J.M. Victoria pel pas de l'article al format Scribd.
Entre molts, hi ha dos aspectes a destacar en aquest treball: -Ens aclareix (per si encara no ho sabíem) la clàssica pregunta que surt en moltes converses amb gent desconeixedora: Per què hem d'estudiar la fauna que habita dins les cavitats? De què serveix això? -Proposa el canvi de l'expressió Biospeleologia per Biologia subterrània. Jo hi estic d'acord. És indubtable que l'espeleologia contribueix en gran manera a l'obtenció de la fauna de les cavitats. Molts especialistes reben el material que ha estat recollit per espeleòlegs aficionats a la recol•lecció però que no es dediquen a estudiar la fauna (no volem pas dir que aquest sigui el cas!). Però també n'hi ha molts que entren, surten i estudien el que han capturat. Quan parlem de fauna cavernícola no parlem sols de la que trobem pels pous i galeries, ja que també ocupen les fissures impenetrables per nosaltres i els espais buits del pedruscall de sota la primera capa de terra A més, avui dia amb la gran dedicació que hi ha per l'estudi de la fauna del MSS (Medi Subterrani Superficial), per obtenir material de segons quins grups ja no és necessari visitar en persona l'interior de les cavitats. Amb trampes treballades des de l'exterior ja és suficient. Aplicar el terme Biologia Subterrània és un tema que haurem d'anar pensant i que ja fa temps que es va proposar. No és nou. Escriu en Vicente: ...siguiendo una renovación nomenclatural y con ella conceptual, hoy en día se tiende a omitir el calificativo de "cavernícola" y utilizar, en su lugar, el de "hipogeo". Del mismo modo, se tiende a abandonar el término "bioespeleología" en beneficio de otro más exacto: "biología subterránea". Aquesta publicació és quasi un tractat complet de biologia subterrània que fins i tot podria ser aplicat a un curset d'iniciació a l'espeleologia o a l'ecologia. Els temes s'exposen amb molta claredat i lluny dels clàssics tecnicismes que a vegades ens compliquen la seva comprensió. Cal llegir-ho tranquilament. Esperem més articles seus.

1 comentari:

  1. Queridos amigos, En primer lugar agradecer compartir este trabajo que me lo leí de pe a pa cuando me lo mandó el mismo Vicente, y en segundo lugar dar la enhorabuena al Dr. Vicente Ortuño por su enorme trabajo y su gran dedicación en este campo.

    Es un trabajo estupendo que que habéis compartido y lo recomiendo a la gente para que lo lea. En 2-3 días pondré un enlace a vuestro blog en el mío.

    Un abrazo a todos y felicidades nuevamente por el blog.

    ResponElimina