dilluns, 5 de març del 2012

Nº 126. Les trampes ideades per Zariquiey

El company Oleguer Escolà ens vol donar a conèixer un invent que va revolucionar el sistema de recol•lecció de fauna cavernícola. Aquí ho tenim.A la seva Monographie des Bathysciinae del 1924 Jeannel inclou una serie d'agraïments a diversos col.laboradors que l'havien facilitat material d'estudi. Cita a la pàgina 4: (traduït de l'original en francès): "El Dr. R. Zariquiey, de Barcelona, m'ha aportat una ajuda no menys preciosa, en allò que concerneix a la fauna de Catalunya. Sabent que faria sortir una nova Monografia dels Bathysciinae, ha fet col·locar en nombroses coves catalanes trampes (1) que li han fet descobrir un nombre important de formes noves...El rendiment d'aquestes capses és excel·lent. Els animals arriben a llur destinació ben vius i el Dr. Zariquiey ha pogut enviar-me des de Barcelona a Cluj capses que acabava de rebre de coves dels Pirineus, sense que cap animalet hagi sofert per aquest llarg viatge. Sembla que les larves de Bathysciinae s'agafen fàcilment per aquest sistema, cosa que és particularment interessant. Aquest sistema és infinitament superior a la trampa clàssica, constituïda per gots enterrats en els quals l'aigua s'acumula en pocs dies i massa sovint l'investigador no troba més que un magma informe de coleòpters ofegats, en putrefacció. Un avantatge de les trampes del Dr. Zariquiey és que, lleugerament modificades, poden ser lligades al final d'un llarg cordill i llançades al fons dels avencs. Nombrosos avencs catalans ja han estat explorats amb succés per aquest mètode." El Dr. Español ens havia contat que el Dr.Ricardo Zariquiey Àlvarez tenia vertigen i no podia entrar als avencs. Per això va agafar Francesc Español com a "lazarillo" que li recollia el material biològic a les cavitats. També Zariquiey havia enviat les capsetes per correu o transportista a persones amb les que abans ja havia contactat. En ocasions tenia que pagar algun jornal a gent del poble per la feina d'anar a la cavitat a deixar les trampes i al cap d'uns deu dies tornar a recollir-les. I és que se les pensava totes!

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. Són capsetes metàl·liques petites, d'uns cinc o set cm de diàmetre o de costat, en el cas de ser quadrades, i que solien ser de pastilles o medicaments (tipus Pastillas Juanola).
      Pels voltants es fan una serie de foradets i l'interior s'omple de molsa mullada amb aigua, amb alguns troçets de formatge.
      Es depositen en racons humits de les cavitats i es recullen al cap d'una o dues setmanes.
      La fauna és atraiguda pel flaire i es queda dins la capseta.

      Elimina