dilluns, 3 de desembre del 2012

Nº 151. Activitats d’Español, any 1963

Tot un any de la vida laboral d'en Francesc Español.

Cova del Tabac, Camarasa. Foto: desembre de l'any 1964. Va ser la meva primera activitat conjunta amb Español.
A contrallum, Español (amb el casc a la ma) al centre, i Isidre G. Urgellés a la dreta  

Seguint amb els detalls de la vida feinera del Dr. Francesc Español, hem donat a conèixer algunes de les seves principals dedicacions, en particular sobre espeleologia i biospeleologia.
Amb aquest són ja quatre els anys analitzats (per ordre d'aparició): 1934; 1935; 1951; 1962, i ara el 1963. Si podem tenir més documentació, s'aniran inserint més post sobre aquest tema.

Les característiques dels seus escrits d’aquest any : A ma, dues cares i sobre 56 fulls d’entre 215 x 155 i 225 x 165 mm, amb bolígraf negre i en varis casos blau, i els apunts de les despeses de tramesa de correus estan escrits en llapis.

Els 56 fulls contenen: 36 pàgines d'activitats; 3 d'entrades de material entomològic pel museu;  2 de tramesses de paquets i impresos (71); 9 de les entrades de la correspondència rebuda (480 cartes); 6 de la correspondència tramesa (318 cartes).

Els apunts van per setmanes, o sigui, si veiem 12-18-VIII, vol indicar que inclou tots aquests 7 dies entre el 12 i el 18 d'agost. Si es tracta d'activitats de camp, excursions, etc,  com per exemple 28 - VII - 8 - VIII, són la durada de la sortida, 12 dies en aquest cas.

Relació de les persones ateses aquestes tres setmanes al museu

Un tema sempre interessant és el de les visites que rebia. Excepte les que eren d'entomòlegs estrangers o de càrrecs de l'Ajuntament, totes eren meticulosament anotades en els apartats Atender Srs... Hi trobarem els noms de persones molt importants en el camp de la malacologia (Altimira, Bech, Vilella); de l'entomologia (J. Vives; J. Ribes; R. Zariquiey; M. Gonzalez; J. Nègre; J. Mateu Pablos; A. Lagar, Mª Rambla; E. Balcells; R. Margalef); espeleòlegs (F. Porta; I. G. Urgellés; O. Escolà; J. Senent; E. Petit; Subils; O. Andrés; B. Poderós; Borastero; J. Monturiol) i també del camp de l'ornitologia; paleontologia; botànica, etc. Eren amics, col·laboradors, alumnes, gent que anava a fer consultes, espeleòlegs que es volien iniciar en la recol·lecció de fauna, etc.

Una altre selecció de setmanes, amb les persones ateses al museu

També s'anava iniciant de la ma d'Español, l'Oleguer Escolà. Aquesta dedicació va ser molt profitosa, ja que a més dels estudis de Ciències Biològiques, va arribar a ser Conservador del museu fins la seva jubilació.

Les primeres dedicacions serioses de l'Oleguer Escolà dins la biospeleologia, amb l'assessorament d'Español

Per aquella època, en Joan Senent, de l'ERE, que ja era un fidel col.laborador del museu, a més de la recerca de fauna va començar a interessar-se en un grup de fauna: els pseudoescorpins o quernets, uns aràcnids amb una important representació cavernícola. Veiem per les anotacions, que Español l'anava iniciant i fins i tot va iniciar l'organització de la fauna de pseudoescorpins emmagatzemada al museu.

També en Joan Senent col.laborava activament amb el museu

També hi van haver diversos espeleòlegs que s'interessaven en la fauna cavernícola, com per exemple J. Borastero del GES.

Altres espeleòlegs, Borastero del GES en aquest cas, també eren "alumnes" d'Español
Afegeix la llegenda

Afegeix la llegenda

Una clàssica successió cronològica: Captura i entrada al museu; Estudi del material i publicació dels resultats

En ocasions, el material no pot ser estudiat i és tramès a un especialiste francès

En ocasions, Español també col·laborava proporcionant dades

Un cas molt comú: Entrada del material i preparació dels coleòpters sobre etiquetes pel seu estudi i arxiu 

De tant en tant, també hi ha novetats

La nota fa referència a la històrica expedició "Operación Turolensis"

Afegeix la llegenda
També arribava material biospeleològic d'altres llocs:


També des d'altres llocs s'enviava material biològic.

El també sempre recordat Esteve Petit, també hi col·laborava

En Joan Vives era, a més d'amic d'Español, un gran especialista en coleòpters cavernícoles 

L'Isidre G. Urgellés, molt amant de la fotografia, "treballa" pel museu 

La fauna endogea, parenta dels cavernícoles, també s'estudia al museu

Quan Español "no tenia feina", se la buscava. A més de totes les seves coses, que no eren poques, li demanaven que els traduís treballs alemanys, i fins i tot russos!

Abans no hi havien traductors "on line". Español coneixia diversses llengues. La citada Maria Rambla, és una eminent coneixedora dels opilions cavernícoles

Aquest any, en comparació amb d'altres, no ha estat dels que més sortides biospeleològiques hagi portat a terme. En total són quatre: una a Mont-ral i la Febró; dos a Garraf i una a Jaca. 

Una setmana d'expedició per Tarragona

Assaig de paranys dins la cova-avenc del Pla de Comas, a l'Ordal

Una llarga excursió per Osca, visitant les coves de Villanúa. Veiem la quantitat de fauna obtinguda

Aquest any 1963, per mi va ser molt important. Vaig iniciar les meves activitats dins l'espeleo, i també dins la bio. Español va deixar documentada la descoberta del Speonomus urgellesi, nom amb que es va descriure, tot i que actualment està inclòs dins d'un altre gènere, dient-se Parvospeonomus urgellesi. Publicat a Speleon 15 (1-4) 1964 49-59: Una interesante localización de Speonomus en las calizas paleozoicas de la cordillera litoral catalana

Cronologia del descobriment d'una nova espècie: Parvospeonomus urgellesi

El diumenge 1 de desembre de 1963, l'Isidre, amb la seva esposa Nati, va organitzar una sortida a l'avenc de les Aranyes, a Orsavinyà. El vam acompanyar els també membres del GIE, A. Ávalo; M. Arnau i jo. Era la tercera cavitat que jo visitava. L'Isidre va recollir una nombrosa serie de petits escarbatets que van resultar ser una nova espècie. Aquest fet em va despertar l'interès per la fauna cavernícola, afició que encara tinc molt marcada. 

Diverses entrades de material de coleòpters cavernícoles

També hi ha uns curiosos apunts sobre algunes incidències patides al museu: Les clàssiques goteres de la coberta van obligar a canviar de lloc tota una serie d'armaris , i un incendi a la xemeneia de la caldera de calefacció (que per cert, cremava carbó)

No tot són alegríes: filtracions d'aigua i foc

L'escanejat de les notes ha estat dificultós per l'estat dels originals. Moltes pàgines estan escrites amb bolígraf, i la tinta ha travessat el paper, que és molt prim, deixant-se veure per l'altre cara. S'ha fet el possible per deixar-ho llegible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada