dilluns, 25 de febrer del 2013

Nº 163. Un model de trampa molt útil

El motiu d'aquesta nota és donar a conèixer un model de trampa de gran utilitat, que facilita molt tant la seva col·locació com la recollida. Ha estat assajat pel nostre company Floren Fadrique, amb bons resultats

Vista dels diferents components de les dues mides de trampes

1 i 2: Recipients exteriors i taps pel liquid conservant (dos models de mides diferents)

A i B: Tubs interiors i taps per l'esquer (dos models de mides diferents)


Quan durant la visita a una cavitat no és possible trobar la fauna que desitgem, sobretot si està situada en un indret de difícil arribada que no ens permet tornar-hi fàcilment, és necessari deixar-hi trampes per atraure les preses i tornar-hi dins d'un cert termini.


Hi ha diferents sistemes de trampes:


Nota: la següent explicació s'ha simplificat molt, ja que hi ha nombrosos models de trampes i d'esquers, però ara només es tracta de donar unes idees.


-D'atracció: Es col·loca un esquer que atrau la fauna per efecte del seu gran poder de l'olfacte. La fauna es manté lliure al voltant de la trampa. El termini d'efectivitat, depèn del tipus d'esquer, però pot ser d'uns quinze dies a tres setmanes Al recollir la trampa d'atracció, s'ha d'anar escorcollant una gran zona del voltant, el que fa necessària una llarga labor, i recollir el que ens interessi.


-De caiguda: És el model que proposem aquí. L'esquer està col•locat en un tub, que a la vegada està dins i concèntric d'un altre envàs més gran. L'esquer va dins el tub central. El liquid conservant va a la zona entre els dos recipients, lloc a on va caient la fauna, que no pot arribar al tub central per l'aïllament que li provoca el liquid. El termini d'efectivitat és molt més perllongat que les d'atracció, tot i que dependrà del tipus d'esquer i del liquid conservant (que es mantinguin les seves qualitats sense entrar en descomposició). Abans de recollir una trampa de caiguda també s'ha de mirar pels voltants per si hi ha fauna atreta i després s'ha de triar la fauna morta que ha caigut-dins del liquid i recollir-la amb un pinzell o pinces, el que també obliga a una delicada labor. També es pot abocar "in situ" el liquid amb la fauna, en un recipient amb tanca hermètica i fer més tard la tria a casa. Això pot malmetre la fauna que podria trencar-se durant el transport.

Vista de les dues trampes amb els taps col·locats

En el model presentat, ambdós recipients de la trampa són amb el tap de rosca, pel que després de tancats, no es pot barrejar l'esquer amb el liquid, i a més, queda tot el conjunt tancat i sense sortir-se'n res. En tot cas, per que no quedi aire, es reomple del tot el vas gran, "immobilitzant" la fauna dins del liquid, operació que es pot fer al moment de retirar la trampa, o ja fora de la cavitat.

Les trampes amb l'esquer i el líquid conservant

Per assegurar l'encolat, es recomana fer-ho amb una pistola elèctrica de silicona, no amb silicona en pasta.


La gran avantatja és la rapidesa i simplicitat al moment de recollida. A més, aquesta recollida la pot fer qualsevol persona, tot i que no tingui coneixements de biospeleologia

2 comentaris:

  1. Un buen ejemplo de trampa. Nosotros no lo hacemos así... aunque la verdad es que éste es el método más cómodo para el cebo.

    Un abrazo

    ResponElimina
  2. Buenos Días,

    Nosotros también utilizamos este método y la verdad es que es muy efectivo y limpio. La diferencia es que al recoger las trampas las filtramos "in situ" con una redecilla fina para transportar los bichos sin que se estropeen, pero el truco de rellenar los vasos es bueno (aunque no siempre se cierran herméticamente).

    Saludos, Manuel Naranjo
    Sociedad Entomológica Canaria Melansis.

    ResponElimina