En Brahim, al centre, entre les seves germanes i germà. Ell va ser el nostre guia a Aït Mehammed l'any de la foto: 1968 |
Continuant amb la tradició dels estudis biospeleològics al Marroc, aquest estiu està prevista la 16ª expedició del Projecte de Biospeleologia Atlas. Com a recordatori cal dir que aquesta tasca es va iniciar l’any 2001, havent-hi anat cada any una vegada, i en alguns anys dues.
Posició de les zones previstes a visitar en aquesta expedició |
Enguany la previsió de les zones a visitar és:
-1: Zona d'Oujda, al NE del Marroc. Molt interessant per ser un lloc molt poc conegut pel que fa a fauna subterrània
-2: Zona d’El Ksiba, al centre del Marroc
-3: Zona d’Aït Mehammed, al centre del Marroc. Donada la importància de la fauna d’aquest lloc, hi farem una campanya intensiva per intentar retrobar determinades espècies de coleòpters cavernícoles. Amb aquesta finalitat, a més de la visita dels expedicionaris que habitualment van en cotxe, un segon grup anirà amb avió per una estada de vuit dies en aquest lloc
-4: Nord d’Agadir, per Imouzer des Ida-ou-Tanane, per sobre i a prop d’on hi ha la coneguda cova Win Timdouin (20 Km de recorregut)
La boca de la Ifri n'Taouya. Foto F. Fadrique 2012 |
La darrera topografia coneguda de la Ifri n'Taouya, 2007 |
Dates:
Del 22 d’agost fins el 12 de setembre, tot i que sempre pot haver-hi alguna petita correcció de darrera hora.
Participants:
-Grup que viatjarà en cotxe durant tota l'expedició: Floren Fadrique; Carles Fontgivell i Alberto Sendra, que hi passaran les tres setmanes completes.
-Grup que només participarà en la zona d’Aït Mehammed, viatjant amb avió fins Marrakech i seguint amb un vehicle de lloguer: Agustí Meseguer; Jordi Comas; Francesc Alfambra i Lluís Auroux, destinant-hi vuit dies.
Els dos grups es retrobaran a Aït Mehammed, treballant en conjunt.
Les cavitats més importants, per a nosaltres, seran la Ifri n’Taouya (3.500 m rec.) i la Ifri du Caïd (1.160 m rec.), ja que són on habita la fauna desitjada, tot i que hi ha un total d’una quarantena més de cavitats per les rodalies, algunes de les que també es preveu accedir-hi.
Ifri n'Taouya. Foto de l'expedició de l'any 1968-1969 |
Al llarg dels anys de recollir fauna i trobar algunes noves espècies, els estudis dels especialistes necessiten més material per poder determinar mercès als estudis genètics, els orígens d’aquesta fauna, però ha de ser fauna que immediatament de ser obtinguda, ha de ser conservada en unes condicions molt estrictes que permetin tota aquesta serie d’anàlisi.
A la zona de Aït Mehammed hi ha diferents espècies de coleòpters que s’han resistit a ser retobades: Subilsia senenti, descoberta l’any 1966; un sol exemplar de pselàfid tovat l’any 1969 que sembla nou però no pot ser descrit fins que aparegui el mascle, i dues espècies del gènere Domene, una descoberta l’any 1968 amb un sol exemplar i que fins ara no ha estat retrobada, i una segona espècie descoberta en el decurs de l’expedició del 2012, també un sol exemplar femella.
Netejant-se en un toll. Al darrera la boca de la Ifri du Caïd. Foto F. Fadrique, 2012 |
La darrera topografia coneguda de la Ifri du Caïd, 2007 |
Que tengais mucha suerte. Espero que otro año (si segúis haciendo estos trabajos) pueda ayudaros.
ResponEliminaUn abrazo!