divendres, 4 d’octubre del 2013

Nº 182. III EIBS: Tercera Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània 1 (2)

Quadre de pintura a l'oli, del prestigiós pintor gironí Miquel Torner de Semir, que per intervenció del nostre company Agustí Meseguer va fer expressament per la Trobada.


El dia 2 d’octubre s’han iniciat els actes de la Tercera Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània, en l'incomparable marc del Museu Blau de Barcelona, al fòrum.

Aquestes trobades es van iniciar a València, l’any 2009, per continuar a Aveiro, Portugal i ara al nostre país.

Les jornades tenen una durada de 4 dies, acabant aquest dissabte vinent al migdia.

La zona dels pòsters
A primera hora, es van instal·lar les comunicacions per “pòster” en els originals suports prismàtics, de manera que ja van quedar a disposició dels congressistes per les consultes i lectures.

Anna Omedes, dreta i Dacha Atienza, durant l'acte d'obertura
La sessió inaugural va estar a càrrec d’Anna Omedes la Directora del Museu, acompanyada de Dacha Atienza, cap de Col·leccions, Recerca i Documentació

El gran especialiste en isòpodes, Stefano Taiti
La primera ponència, una sessió plenària, la va impartir el Dr. Stefano Taiti (Florencia, Itàlia), sobre els isòpodes terrestres cavernícoles en el marc de la mediterrània. Un tema molt important sobre aquests crustacis, uns dels primers colonitzadors del medi terrestre vinguts del món aquàtic marí.

Glòria Masò parlant del Projecte Ports
El Projecte Ports de Tortosa, l’estudi de la fauna subterrània dels Ports que ha portat a terme el Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona junt amb l’Associació Catalana de Biospeleologia, també va estar exposat en una interessant dissertació a càrrec de Glòria Masò.

El quadre (0,5 x 0,5 m) i l'explicació
Portugal també va tenir la seva hora de conferència. Va ser A. Sofia Reboleira qui va plantejar el moment actual i les perspectives sobre la importància del país respecte a la fauna del sota terra.

En Pere Oromí durant la seva ponència

En Pere Oromí i Ana Sofia Reboleira
En Pere Oromí, de la Universitat de La Laguna, Tenerife, com no, ens va parlar dels hàbitats subterranis en els terrenys volcànics. Així com el Medi Subterrani Superficial s’aplicava majoritàriament als terrens calcaris, també els paratges volcànics el disposen, permetent la comunicació de la fauna per sota terra.
Tres dels assistents: d'esquerra a dreta: Pere oromí; Eduard Vives i Xavier Bellés

El participant més jove: en Jordà, el fill de Berta Caballero, conservadora del museu
A l'esquerra, en Juan Antonio Zaragoza, un bon especialiste en pseudoescorpins
Els participants van poder visitar l’exposició permanent del Museu Blau que, entre moltes altres coses, disposa d’alguns apartats dedicats a la biospeleologia i a l'espeleologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada