dimecres, 15 d’abril del 2020

Nº 322. Mor un gran biòleg: Ignacio Ribera Galán (1963-2020)



Ignacio Ribera. Foto: internet
Aquest és un mes de males notícies. Fa uns dies ens diuen que dos coneguts espeleòlegs ens han deixat i ahir una altra: l'Ignacio.

Nota: part d'aquesta informació ha estat facilitada per Carles Hernando i javier Fresneda, grans amics de l'Ignacio.

Neix l'any 1963 a Martorell. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona i es va doctorar el 1992. Va aprovar les oposicions al CSIC i va a treballar a Madrid, al Museo Nacional de Ciencias Naturales, traslladant-se després al CSIC de Barcelona, a l'Institut de Biologia Evolutiva, a la Barceloneta per treballant com a investigador.

La primera cavitat on va estar va ser, la cueva del Viento a Mendaro, Guipuzcoa, juntament amb Javier Fresneda. En aquell moment l'Ignacio feia un postdoctoral a Londres al Natural History Museum i va començar a extreure i seqüenciar ADN; tenia un projecte financiat per a seqüenciar coleòpters aquàtics i se li va acudir de fer també algun que altre Leptodirini (coleòpters cavernícoles). En poc temps van haver-hi els resultats, obrint-se-li un camp d'investigació immens al davant. D'aquesta manera va començar el projecte de la filogènia. L'interès d'aquesta recerca radica principalment en el fet que aquest grup d'insectes podien donar respostes a qüestions evolutives, més enllà de la simple descripció d'espècies.
L'Ignacio al seu laboratori de l'Institut de Biologia Evolutiva del CSIC

Reconegut mundialment, havia fet treballs conjunts amb l'Àngel Lagar; Carles Hernando; Javier Fresneda; Pedro Aguilera; Arnaud Faille; Andrés Millan, etc.

Havia fet nombroses expedicions per tot el món per estudiar els coleòpters aquàtics exteriors. Quan a espeleologia havia visitat cavitats per a cercar coleòpters subterranis per als seus estudis de la filogènia de coleòpters Leptodirini i Trechini a Turquia, Azerbaidjan, Itàlia, Bulgària, Sicília, Mallorca i en moltes ocasions a Astúries, Cantàbria i País Basc.

Ha descobert i descrit nombroses noves espècies, incloent-hi diversos nous gèneres i fins i tot una nova família de coleòpters aquàtics: Aspidytidae, de Sudàfrica i la Xina.
Aspidytes niobe, un coleòpter de la nova família Aspidytidae
Actiu investigador, la seva bibliografia conté més de 250 treballs publicats, a més de diversos llibres i traduccions

Ha dirigit diverses tesis doctorals sobre fauna aquàtica i cavernícola.

La nostra Associació BIOSP tenia una gran relació amb ell i col·laborava en els estudis i seqüenciació de l'ADN de noves espècies que hem descobert.

Sentim el buit que ha deixat el seu traspàs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada