dimecres, 29 de juny del 2022

Nº 368. Una nova espècie de coleòpter subterrani, descobert en una mina artificial del Pallars Jussà

                                     La mina dels Covilars, a Torre de Capdella, Pallars Jussà.
La fauna subterrània es localitza, majoritàriament, en terrenys càrstics, però també hi ha casos, com el present, que la podem capturar en zones d'altres materials, no calcaris, o barreges de calcàries molt antigues, intercalacions de granit i/o sílice, etc.
La mina era una antiga extracció de Calcopirita, mineral de coure, oberta en materials del Devonià. 

Aquesta cavitat, situada a Torre de Cabdella, Pallars Ussà. ja va ser destacada per haver-s’hi descrit un altre coleòpter cavernícola: Stygiophyes akarsticus (Escolà 1980), resultat d’una visita a la mina Covilars el 12-4-1970 en què hi participaren M. Ubach, O. Escolà i Ll. Auroux. No va ser descrit fins a l’any 1980. Anys més tard, va ser canviat de gènere, sent ara Stygiophyes akarsticus.

                                                                 Stygiophyes akarsticus.
                          Esquerra, dibuix dins la seva descripció. Dreta, foto d'Agustí Meseguer

        La nova troballa: L’Agustí Meseguer, en Lluís Filbà i el Joan Pallisé, en el decurs d'unes visites a la mina dels Covilars, l’octubre i novembre de 2021, van trobar les restes d'un minúscul coleòpter que no es corresponien amb el ja conegut de la cavitat: S. akarsticus. En Jordi Comas va examinar les restes, arribant a la conclusió de que podria tractar-se d’una nova espècie i l'estudi definitiu i la descripció ha estat a càrrec del Jordi Comas i el Joan Vives.


Vista la importància de la troballa, es van fer altres visites, aconseguint un bon nombre de captures que han permès la seva descripció. L'article tot recentment s'acaba de publicar a la revista de la Institució Catalana d'Història Natural, 86 (2): 55-58. 2022, sent-ne els autors, En Jordi Comas i l'Eduard Vives.


A més dels coleòpters citats, també s’hi ha localitzat un ratpenat: Barbastella barbastellus, una important cita ja que és poc conegut dins de cavitats. També hi viu un grill de caràcter troglòfil: Dolichopoda bolivari.
                                    El ratpenat Barbastella barbastellus. Foto Agustí Meseguer

                                        El grill Dolichopoda bolivari. Foto Agustí Meseguer

Un exit més en les novetats dins la bioespeleologia catalana, amb la característica destacable d'haver estat en una mina. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada