Una tradicional expedició. Ja la 10ª!
Un any més, s'ha fet la ja tradicional "Expe" bioespeleològica al Marroc del Projecte Atlas. Enguany, composta pels membres de la S.I.E. Jordi Comas i F. Fadrique, a més del company Francesc Alfambra del G.E.B. Hem comptat també amb la inestimable col·laboració de Houcine el Mansouri, espeleòleg de l'Association Marocaine de Spéléologie a Taza que, tanmateix que l’any passat, ens ha acompanyat tots els dies i que amb el seu coneixement dels fenòmens espeleològics dels voltants d'aquesta ciutat i sobre tot, la seva tasca com a traductor, ens ha resultat una persona imprescindible. Des d'aquí, el nostre agraïment.
Del dia 3 al dia 17 de Novembre del 2008 s'ha fet una recol·lecció biològica en una serie de cavitats a Taza i a Zaouia Ahanesal, tot intentant capturar algunes espècies del famós coleòpter del gènere Antoinella per poder resoldre els problemes plantejats amb la seva distribució biogeogràfica i visitar alguna zona no coneguda en anteriors expedicions nostres. El Marroc va patir grans inundacions el passat mes d'octubre que van arrabassar carreteres i ponts. Les pistes de muntanya, van ser un problema apart i bastant més complicat. La pluja, la neu, el fang i el fred van ser la constant de tots els dies, agreujat per l'alçada que vam arribar a assolir, fregant els 3.000 m. Malgrat que les condicions climàtiques no van acompanyar en absolut el desenvolupament de la expedició, tots hem tornat sans i estalvis.
D'arribada al Marroc la intenció era visitar l'Ifri Ouled Ayach i la Grotte Riviera de Chara, però ens vam trobar aquestes cavitats i altres del tot impracticables, inundades del tot. Vam decidir canviar de zona i anar més al sud-oest, prospectant la zona de Zaouia Ahanesal petita població situada al bell mig de l'Atlas, a uns 1.600 m i a prop de Beni-Mellal. Tant sols es va poder localitzar una cavitat, l'Ifri Bouygholasn, una cova que està als 2.500 m. i que no arriba als cent metres de longitud. Es va intentar trobar una cavitat situada en les rodalies de la pista entre Zaouia Ahanesal i Ait Mehamed, però degut a la neu i el fang que dificultaven el pas del cotxe, vam tenir que desistir quan ens trobàvem en un coll situat a 2.700 m ...i vam retornar cap a Taza amb l'esperança que els nivells d'aigua ja haguessin baixat prou.
A la zona de Taza el temps ja s'havia estabilitzat i vam poder fer sis cavitats, unes ja conegudes, (Kef Sidi Majebare, Trou de la Piste i Riviere de Chara) i altres noves per a nosaltres, com l'fri Bouiame, la Kaf Boyeme o l'Ifri Ouled Ayach que era un dels principals objectius d'aquesta expedició. L'Ifri Ouled Ayach (-150 m), és una cavitat "vertical" que, segons el catàleg té un pou d'entrada de 102 m a més d'altres pous i galeries al seu interior. Es va comprovar que la vertical és de 120 metres, tot i que amb diversos fraccionaments... I res més, perquè la cavitat estava inundada des de la base d'aquest primer pou. Igualment, la Grotte Riviere de Chara, cavitat de més de sis kilòmetres, encara presentava uns nivells de agua molt alts que ens va limitar en gran manera el recorregut.
Molt a prop de la Grotte Riviera de Chara, es va explorar l'avenc Trou de la Piste (-40m), una cavitat que l'any anterior ja havíem vist però no es va explorar.
Resultats bioespeleològics: (només amb una primera observació del material obtingut, abans del seu estudi):
-Una troballa que era un dels objectius de l'expedició ha estat el coleòpter Antoinella gigoni, una espècie que encara faltava a les col.leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i que era molt necessària per l'estudi d'aquest gènere cavernícola.
-Un coleòpter (Leptinus sp.) que podria ampliar considerablement la distribució biogeogràfica del gènere i que fins ara no ha estat citada del Marroc.
-Un coleòpter estafilinid del gènere Domene que podria resultar ser una nova espècie.
-Restes de coleòpters que "recorden" el gènere Troglorrynchus i que podrien ser molt interessants ja que al Marroc se'n coneixen poques cites.
Alguns dels exemplars capturats, s'han introduït en liquid conservador amb la finalitat de que el nostre col.laborador Dr Arnaud Faille pugui fer els estudis genètics dels ADN a l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona.
Resumint, es pot dir que l'expedició d'enguany ha estat condicionada per una climatologia molt adversa que no ha permès fer totes les activitats previstes, però els resultats biològics, tot i que encara per definir, sembla que, tanmateix que en anteriors anys, també podrien ser molt positius. Haurem d'esperar els estudis…
Floren Fadrique.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada