dimecres, 21 de gener del 2009

Nº 005. Exploració d’en Martel a les Coves del Drac

Exploració d’en Martel a les Coves del Drac de Mallorca, setembre 1896
E. A. Martel

Examinant dos llibrets d'una certa antiguitat sobre les coves del Drac de Porto Cristo, Manacor, Mallorca, crec d´interès la seva divulgació.

El setembre del 1896, en Martel explora les coves del Drac i publica els resultats a l´Anuari del Club Alpin Français (vol. XXIII-1896). Aquesta memòria és utilitzada com a base per dos llibrets publicats a Palma de Mallorca. Un d´ells, l´any 1923, en francés, per Ateliers Grafiques de l´Empresa Soler, mides 120 x 170 mm i 48 pàgines. L´altre, l´any 1933, en català, per Impremta de Ferran Soler Queralt, mides 139 x 212 mm i 32 pàgines. En aquest darrer cas, hi ha una introducció, en castellà, del mateix Presidente de la República Española, Niceto Alcalá Zamora.

La versió francesa

El text dels dos llibrets es pot dir que és el mateix, però amb lleugers canvis. Tot i no haver consultat l´Anuari del C.A.F., la versió francesa sembla la més original. La catalana està lleugerament adaptada a les coves i, per exemple, no inclou una part final en que Martel comenta una visita a Catalunya els dies 16 al 20 de setembre del 1896, una vegada acabada la campanya a Mallorca i que va visitar la cova del Salnitre i la Fou de Bor.
La versió catalana
Va contactar amb diferents membres del C.E.C., en Font i Sagué (ell ho escriu Fons y Sagre) i diu que es proposaran d´emprendre metòdiques investigacions a les cavitats de la seva regió. També diu com a cloenda: Desitgem que tinguin uns feliços resultats. Jo només desitjo que en Martel ens pugui veure ara des d´algun lloc. Crec que estaria content de la seva gestió
Introducció d´Alcalá Zamora
Es publica el plànol de la cova, exactament el mateix en els dos, topografia (233 x 243 mm) aixecada per Martel amb la col·laboració d´en Ferran Moragues, Pere Bonet de los Herreros i en Louis Armand. Es tracta d´una obra d´art, una clàssica representació dibuixada-colorejada dels inicis de l´espeleologia.
Topografia feta per Martel el 1896 i editada el 1923
Les exploracions es porten a terme els dies 9 al 12 de setembre de 1896, en que s´aixeca el planell i es fan diferents estudis climatològics, geològics, biològics, anàlisi de la salinitat de les aigües, treballs fotogràfics amb magnesi, etc.
Unes dades sobre la fauna cavernícola: En Martel diu textualment que “El Sr Ferran Moragues m´assegura que va trobar dins de la cova un sol exemplar d´una formiga sense ulls. Els insectes sense ulls no hi són rars, Jo mateix n´he recollit. En canvi, els nostres intents de pesca han estat infructuosos. Totes les nanses posades, (segurament intentaven la captura de peixos?) han estat recollides buides”.
Es dóna la circumstància de que al cap de 8 anys, el juliol del 1904, l´eminent científic romanès E.G. Racovitza en el decurs d´una expedició oceanogràfica francesa per la mediterrània, visita les coves del Drac i descobreix dins dels llacs un nou gènere i nova espècie d´un crustaci isòpode troglobi, descrit l´any següent per ell mateix com la Thyphlocirolana moraguesi. L'espècie la va dedicar a l´anteriorment citat Ferran Moragues, que el va acompanyar durant la captura dels primers exemplars descoberts i que també havia estat explorant la cova amb en Martel. Es considera que el gran interès que el va despertar aquesta troballa va ser el motiu de que en Racovitza es dediqués a l´estudi de la fauna cavernícola en veure les grans i noves possibilitats que oferia la branca de la fauna subterrània.
Lluís Auroux

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada