dimarts, 6 d’abril del 2010

Nº 066. Fauna subterrània de les Illes Canàries

Treballs dels socis de l'Associació
Fauna dels tubs de lava del volcà La Corona, Lanzarote. El nostre amic el Dr. Pere Oromí de la Universitat de La Laguna, Tenerife, ens tramet amb regularitat els articles en que ell n'és autor, o d'altres que apareixen sobre la particular fauna hipogea canària, que presenta moltíssimes formes endèmiques a l'arxipèlag
Parlarem d'un d'ells en que en Pere n'és un dels autors. Un treball que es va publicar a la prestigiosa revista digital Marine Biodiversity Volum 39, Nº 3 / setembre de 2009 sota el títol "The Atlántida 2008 Cave Diving Expedition", un número dedicat íntegrament als resultats d'una expedició internacional al Túnel de l'Atlàntida que va tenir lloc l'any 2008 en que hi participaren membres de la Universitat de Pennsilvània, Universitat de Veterinària de Hannover, Universitat de La Laguna i la Universitat d'Hamburg. Volem mostrar alguns detalls gràfics del treball – el treball complet s´ha de comprar a la editorial de la revista-, sobretot pel tipus de fauna aquàtica que pobla les aigües marines que han ocupat els tubs propers a la línia de la costa per haver quedat per sota del nivell del mar -transgressions marines- a conseqüència de fluctuacions de nivell.

Una de les troballes faunístiques ha estat un crustaci Remipedia, distribuïts en comptats punts del planeta: Amèrica Central; Austràlia i Canàries. També, entre altres, s'han descobert nous anèl·lids poliquets.

Es mostren a continuació sis fotografies del treball. a: El volcà La Corona. En primer terme, una de les entrades b: Jameo del Agua c: Zona de la Cueva de los Lagos d: Galeria als 300 m de l'inici e: La Montaña de Arena f: Túnel de La Atlàntida Tot seguit un quadre amb sis fotos de la fauna aquàtica d’aquest tub de lava

a: Speleonectes ondinae. (Remipedia) b: Protodrilus sp. (Polychaeta) c: Spelaeonicippe buchi (Amphipoda) d: Jesiella jameensis (Polychaeta) e: Munidopsis polymorpha (Galatheidae) f: Curassanthura canariensis (Isopoda) En cas que algú estes interessat en els treballs, es podrien demanar directament als autors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada