Aquest extraordinari coleòpter cavernícola de la família Carabidae no és gens fàcil de veure durant les exploracions i visites al sota terra i només s'havia trobat en quatre cavitats, totes de Castelló i repartides entre la Plana Alta i el Baix Maestrat.
A Cabanes, a més de la localitat típica, també es coneixia d'un segon avenc. Ara ja són tres les cavitats de Cabanes que gaudeixen d'aquest tresor entomològic.
La nova localitat és l'avenc de la Ferradura nº 2, un nou avenc encara en curs d'exploració i estudi, pel que de moment no en direm res més.
L'exemplar que vam veure la primera vegada, el localitzarem prop de la base del primer pou, en un petit laminador, una zona estable on ja no hi penetra el llum de l'exterior.
A mi sempre m'ha agradat tot el que envolta les cavitats, però la bioespeleologia va començar a atraure'm farà poc menys d'un any. Des d'aleshores sempre vaig alerta. Respecte a l'Ildobates, ja el coneixíem de veure'l en fotos i sabíem que era important. El meu germà Luís en veure'l per primera vegada en aquesta cavitat, a l'instant em pega un crit i em diu: "L'Ildobates neboti". Jo vaig anar-hi corrent per observar-lo mentre ell s'en anava a agafar la càmera per fer unes fotos, ja que no teníem tubs per capturar-lo. Estàvem els dos molt contents, encara que no sabíem amb seguretat si es tractava de l'Ildobates. Al dia següent m'ho va confirmar en Lluís Auroux a qui havia enviat les fotos.
En una visita posterior el vam tornar a veure, aquesta vegada a uns 50 metres de fondària. Aquest mateix dia també vam localitzar un diplur campodeid, Paratachicampa hispanica, un altre fòssil vivent!.
S'inclou la "fitxa" de l'Ildobates i unes dades del campodeid, extret del llibre Invertebrados endèmicos de la Comunidad Valenciana, Conselleria de Territori i Habitatge, Generalitat Valenciana.
L'autor de totes les fotos editades és Lluís Almela.
Amb el nostre agraïment per la nova col·laboració en el bloc.
Felicidades por el descubrimiento y por hacerlo público a través del blog. Ampliar el conocimiento sobre el rango de distribución de una especie cavernícola es genial para gestionar en el presente y el futuro su protección. Imagino que ya habrán hecho el guateque para celebrarlo. Un saludo a todos!
ResponEliminaJorge Mederos