dissabte, 16 d’abril del 2011

Nº 099. Projectes BIOSP 2010 (part 2ª de 2)

Proyecte Troglocharinus: (nota d'en J. Comas) En el decurs del proppassat any, es continuà la recerca de material per l'estudi del DNA del coleòpter cavernícola del gènere Troglocharinus que s'està duent a terme per Valeria Rizzo (IBE del CSIC i SIE)) amb la col·laboració de Jordi Comas i Floren Fadrique (SIE) i Xavier Fresneda, sota el guiatge d'en d'Ignacio Ribera de l'Institut de Biologia Evolutiva

S'estudien amb un interès especial, els representants de l'espècie ferreri y les seves subespècies, la qual cosa està comportant la captura d'exemplars de diferents localitats per així poder obtenir dades vers la seva deriva genètica. Això ha comportat el haver visitat en el transcurs de l'any 2010 un total de 33 cavitats, de les quals 19 foren de l'àrea de colonització de ferreri s. str. La resta formen part de la recerca d'altres espècies del mateix gènere. També han col.laborat en una part molt important, així en organització de sortides com amb personal d'assistència, les activitats del dijous promocionades pel company J. M. Victòria de la SIE Acord de Custodia de la Cova Bonica d'Ulldecona:

Juntament amb la Fundació Entomològica Torres Sala de València, s'està gestionant un projecte que té com objectiu el preservar la biodiversitat de l'esmentada cova. Aquest acord permetrà, amb el vist-i-plau del propietari dels terrenys on s'obre la cova, fer un seguiment de l'estat de la cavitat i de les seves condicions bioclimàtiques. En aquest seguiment participarà el Centre d'Estudis d'Ulldecona, entitat cultural d'aquest municipi, i es portarà a terme en el present any. La cova Bonica de Ulldecona malgrat el seu petit recorregut, té una excepcional representació de fauna subterrània i posseeix un alt valor biològic per la presencia d'invertebrats endèmics, com coleòpters, araneids i diplurs. Aquest tipus d'acord ja té diverses experiències realitzades en cavitats d'Alacant amb un resultat força positiu, i té per nosaltres una importància cabdal, ja que volem fer-lo servir com una experiència pilot a Catalunya, amb l'objectiu de preservar cavitats que, per diverses raons, (biològiques, arqueològiques, geològiques, culturals o estètiques), mereixin una especial conservació del patrimoni cultural que representen. Aquest acord comptarà amb l'assessorament i avaluació, en les seves gestions i actuacions, de la Xarxa de Custodia del Territori, entitat que té per finalitat l'estratègia de conservació dels recursos i dels valors naturals, culturals i paisatgístics de Catalunya. Expedició Espeleològica Tazah (Marroc):

En l'última expedició (Atlas 2010) realitzada al Marroc per la Associació Catalana de Bioespeleologia, les autoritats de la "province" (ajuntament) de Tazah, juntament amb els gestors de la cova turística Gouffre du Friouato" ens han proposat de fer una campanya de prospeccions i exploracions al voltant de la Daya Chiker, situada en el Parc Natural de Tazekka. Aquesta zona està situada en el Mig Atlas Oriental, entre els mil i els tres mil metres d'alçada.

Les autoritats de Tazah i la Societe d´Explotation de la Gouffre du Friouato han mostrat un gran interes per que equips d'espeleòlegs experimentats i amb material tècnic adient puguin ampliar el ja notable volum de cavitats, la gran majoria verticals, de la zona i realitzar un catàleg de les "primeres" que es puguin trobar. Consultat aquest afer a la Federació Catalana d'Espeleologia en la persona del seu president, ens ha suggerit de fer una consulta a nivell de grups, per veure quin ressò pot tindre aquesta proposta, i organitzar una expedició de direcció mancomunada pels grups assistents, que pot comptar amb la col.laboració d'equips marroquins d'espeleologia de nivell local, per l'any 2012. Autor: Floren Fadrique

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada