Juntament amb la Fundació Entomològica Torres Sala de València, s'està gestionant un projecte que té com objectiu el preservar la biodiversitat de l'esmentada cova. Aquest acord permetrà, amb el vist-i-plau del propietari dels terrenys on s'obre la cova, fer un seguiment de l'estat de la cavitat i de les seves condicions bioclimàtiques. En aquest seguiment participarà el Centre d'Estudis d'Ulldecona, entitat cultural d'aquest municipi, i es portarà a terme en el present any. La cova Bonica de Ulldecona malgrat el seu petit recorregut, té una excepcional representació de fauna subterrània i posseeix un alt valor biològic per la presencia d'invertebrats endèmics, com coleòpters, araneids i diplurs. Aquest tipus d'acord ja té diverses experiències realitzades en cavitats d'Alacant amb un resultat força positiu, i té per nosaltres una importància cabdal, ja que volem fer-lo servir com una experiència pilot a Catalunya, amb l'objectiu de preservar cavitats que, per diverses raons, (biològiques, arqueològiques, geològiques, culturals o estètiques), mereixin una especial conservació del patrimoni cultural que representen. Aquest acord comptarà amb l'assessorament i avaluació, en les seves gestions i actuacions, de la Xarxa de Custodia del Territori, entitat que té per finalitat l'estratègia de conservació dels recursos i dels valors naturals, culturals i paisatgístics de Catalunya. Expedició Espeleològica Tazah (Marroc):
En l'última expedició (Atlas 2010) realitzada al Marroc per la Associació Catalana de Bioespeleologia, les autoritats de la "province" (ajuntament) de Tazah, juntament amb els gestors de la cova turística Gouffre du Friouato" ens han proposat de fer una campanya de prospeccions i exploracions al voltant de la Daya Chiker, situada en el Parc Natural de Tazekka. Aquesta zona està situada en el Mig Atlas Oriental, entre els mil i els tres mil metres d'alçada.
Les autoritats de Tazah i la Societe d´Explotation de la Gouffre du Friouato han mostrat un gran interes per que equips d'espeleòlegs experimentats i amb material tècnic adient puguin ampliar el ja notable volum de cavitats, la gran majoria verticals, de la zona i realitzar un catàleg de les "primeres" que es puguin trobar. Consultat aquest afer a la Federació Catalana d'Espeleologia en la persona del seu president, ens ha suggerit de fer una consulta a nivell de grups, per veure quin ressò pot tindre aquesta proposta, i organitzar una expedició de direcció mancomunada pels grups assistents, que pot comptar amb la col.laboració d'equips marroquins d'espeleologia de nivell local, per l'any 2012. Autor: Floren Fadrique
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada