divendres, 15 de juliol del 2011
Nº 105. Expedició Marroc-2011
Com cada any des del 2001 ja està preparada l'expedició 2011. El dia 16 d'aquest mes de juliol s'iniciarà la 14ª expedició del Projecte de Biospeleologia ATLAS al Marroc, organitzada per l'Associació Catalana de Biospeleologia i membres de la SIE del C.E. Àliga.
Enguany són tres els components que sortiran de Catalunya: Floren Fadrique (que com sempre hi aporta es seu cotxe tot-terreny), Pere Cantons -de la SIE-ACB- i Carles Fontgivell del Centre d´Estudis Riudomencs de Riudoms. També està previst que s´hi afegeixi, ja al Marroc, un quart membre, l'Ayoub Nehili de l'Association Marocaine de Spéléologie de Casablanca, que els acompanyarà durant les activitats a Taza.
La finalitat de l'expedició, tanmateix que els darrers anys, a més de recol.lectar tot tipus de fauna subterrània, segueix sent aconseguir una serie d'espècimens de coleòpters cavernícoles per poder finalitzar l'estudi genètic del gènere Antoinella, recentment inclòs dins del gènere Trechus, però que encara cal analitzar els ADN de les diferents espècies per poder-ne assegurar aquest traspàs.
El pas del Mediterrani serà per Almeria amb el ferri fins Nador, un itinerari que estalvia quilòmetres de cotxe, tant dins d'Espanya com al Marroc, tot i que el passatge és bastant més car.
El primer punt de treball és la zona de Taza, concretament els voltants del immens polje de la Daya Chiker, amb la intenció de poder recollir fauna d'una serie de cavitats properes. (Friouato, Ghar Chiker, Kef Isoura, Ghar Bied, etc)
També hi ha previst anar a la clàssica zona d'Aït Mhammed, lloc d'on és necessari capturar un altre coleòpter emblemàtic: Subilsia senenti, que també ha d'entrar en les comparacions genètiques. Aquest trèquid es troba en unes poques cavitats del Douar Bernat: Ifri Caid, Ifri n´Taouya i Ifri Boughlamane. D'aquesta Subilsia, que va ser trobada per Joan Senent, estudiada pel Dr. Francesc Español i dedicada al malograt Josep Subils, tan sols se n'han recol•lectat uns pocs exemplars malgrat les moltes visites fetes a aquestes cavitats.
Aquesta vegada no totes les tasques han de ser sota terra. Pels anàlisis de l'ADN també es precisa la captura d'un coleòpter exterior: Trechus idriss, que es troba al massís del Toubkal (4.167 m), el pic més alt del Marroc, en zones de neus quasi perpètues. Aquest hàbitat nivícola té certes semblances amb el món subterrani i de fet, hi ha espècies dels dos àmbits que coincideixen amb les seves adaptacions i posseeixen un alt grau de parentesc. Les referències de la primera i pot ser la única captura d'aquest altre trèquid, es remunte a l'any 1924 aprox. Quan es van recol-lectar diversos exemplars a Tizi N'Tacheddirt, una collada situada als 3.230 m d'alçada.
En cada expedició es procura visitar alguna zona no coneguda biospeleològicament per anar omplint els buits faunístics i poder conèixer més la biodiversitat subterrània. Aquest cop s'ha pensat en Ait Skounda, en la regió d'El Ksiba. La zona ja havia estat visitada per nosaltres en una altre ocasió, però amb resultats negatius. Com sigui que l'enclau geogràfic és molt interessant per estar entremig d'altres llocs biològicament importants, es vol insistir en la recerca.
El retorn està previst dins la primera setmana d'agost.
Els desitgem un bon viatge i moltes troballes!
Etiquetes de comentaris:
Biospeleologia,
Campanyes S.I.E.,
Expedicions,
Marroc
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada