Darrera comunicació d'en Floren fadrique, rebuda per mail el 31 de juliol de 2012.
Ens escriu en Floren:
També es va localitzar un petit engolidor anomenat Iri Adar Nyighil, en el que fa temps (expe de l'any 2005) varem trobar un coleòpter Anemadine molt possiblement nou, però malauradament inservible pel seu estudi degut a estar parcialment xafat. Vam trobar la cavitat, però... colmatada de fang i derrubis, degut a les obres que havien fet a la pista! Ara, havem instal•lat el "campament base" a la daya Chiker. S'han visitat diverses cavitats de la contrada, per tal de agafar algun coleòpter més de A. groubei, encara que sense cap resultat. No obstant, i en general, el volum de material biològic recol.lectat és important. Destaquem els nombrosos exemplars de col•lèmbols; tres quernets (pseudoescorpins; isòpodes; petits coleòpters; aranyes; opilions, etc. Es té que dir que també es procura recol.lectar diferent fauna exterior.
Demà dia 1 d'agost està previst anar a la Riviere de Chara, cavitat de més de tres kilòmetres i inundable en època de pluges, i al Trou de la Piste, avenc de trenta metres. Ambdós estan colonitzats pel coleòpter Trechus gigoni, i per l'estafilinid Lobrathium comasi de recent descripció per part del company Carles Hernando. Esperem agafar exemplars de tots dos: ben bé es pot qualificar de fauna exòtica tot el que estem recol.lectant, ja que la seva escassetat; la distància i la complexitat de trobar-la, la converteixen, de fet, en exemplars únics i exòtics. Amb aquesta cavitat Riviera de Chara pretenem finalitzar la ATLAS 2012: creiem que s'han assolit tant sols una part dels objectius previstos. Per altra banda, ens podem felicitar per la voluminosa recol.leccio efectuada, en la que, mol probablement, surtin interessants i nombroses novetats. També la troballa de exemplars de elements com Irinea i Ifridites la considerem d'un gran interès.
Enguany, el nombre de cavitats en les que havem efectuat recol.leccions ha sigut poc elevada, encara que algunes presenten una elevada dificultat tècnica. A més, la recerca al massís del Toubkal, pujant a les vessants del cim del Jbel Anhremer, a més de tres mil tres-cents metres en dos ocasions, ha sigut especialment dura. La climatologia ens ha acompanyat en quant a la seguretat d'un baix risc d'inundació de les cavitats, encara que la temperatura deixa la seva empremta en tots nosaltres: avui a Taza estem a quaranta quatre graus! Ja estem programant l'expe de l'any vinent. Havem aconseguit nous contactes, visitant interessants zones càrstiques desconegudes i calculant uns teòrics límits biogeogràfics de fauna subterrània. L'any que ve continuarem informant de l'expe ATLAS 2013.
Salutacions a totes i i a tots!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada