divendres, 27 de juliol del 2012

Nº 136. Més notícies de l'expedició al Marroc

Seguim rebent els mails d'en Floren. En tenim dos de nous: Un del dilluns 23 i un altre del dijous26.
Zones calcàries (en negre) del Marroc

 NOU MAIL DIA 23 del 07
 Continuem amb la recerca biospeleologica, i avui no ha sigut un dia bo del tot: havem estat a la Ifri Caid, i desprès d' uns arriscats flanquejos per evitar els primers llacs que són d'aigua putrefacta per efectes de les grans acumulacions de guano, havem arribat a la part "neta" de la cavitat, on continuen havent-hi hi han moltes restes de ratpenats, murcielaguina (ja sense descompondré) i grans quantitats de fang. En una sala amb terra de fang, havem agafat un coleòpter que en un començament vam pensar que era una Subilsia, però desprès d'examinar-la amb una lupa, semble ser un Ifridytes mateui. S,han col·locat trampes permanents, per recollir-les en un futur.

Demà farem la Ifri Taouya, aviam si hi ha més sort, encara que penso que, per nosaltres, és una cavitat una mica "nefasta", però com surti una Subilsia canviaré d'opinió, Si això no dona resultat, intentarem fer la Ifri Bouglemane (avenc Subils -- Godoy), cavitat d'uns trenta metres de fondària i dos-cents de recorregut, encara que com és un pou d'aigua de boca, tindrem que demanar permís, si bé dubto que ens el donin.


A veure que trobarem demà.....

Ifri Caid

MAIL dia 26 del 07
No. No vam tindre sort. Després d'una recerca intensa i exhaustiva en la Ifri Caid i Ifri N'Taouya no es va trobar cap Subilsia. En la primera tan sols es va poder visitar un parell de centenars de metres de cavitat, ja que la primera part està excessivament contaminada per la murcielaguina, i la resta inundada i sifonant. A la segona, amb una part important plena d'aigua, vam aprofitar les platges de pedretes i sorra i les ribes de fang. Malgrat l'escorcollament intensiu que vam fer, mirant un la riba dreta, l'altre la riba esquerra i el tercer el terra, tot i aixo de rastrejar ben bé centímetre a centímetre, i tant d'entrada com de sortida, no va aparèixer cap Subilsia. Sí que es va agafar un coleòpter estafilinid mol maco, possiblement un Apteranillus. A més es va fer la acostumada recol.leccio d'aranyes, col.lembols, isòpodes, etc. Per quedar tranquils, aquest escorcoll es va repetir a la Ifri Caid per segona vegada, malgrat que es necessitava un estomac prou resistent per suportar la ferum de l'aigua pútrida que hi ha als primers centenars de metres. També vam fer la Ifri Taguelmoust, però la quantitat e intensitat de l'aigua que porta no va permetre trobar res. Tant sols en el laminador d'entrada es van arreplegar uns col.lembols i alguna aranya.

Un de tants poblets...

 El dia d'ahir, per aprofitar el temps, vam fer una prospecció entre Ait Mehammed i Zaouia Ahanessal, en un massis que supera els tres mil metres. Desprès de kilòmetres de pistes, ens van trobar un "Guia" que va dir coneixia un avenc. Ens va ensarronar de mala manera i desprès d'hores de caminar no vam trobar res de res. A més el paio volia cobrar dos cents o tres cents dirhams pel seu ,"treball". El vam engegar a pastar fang amb molta educació. Això sí, hi ha forats i el terreny promet i és biològicament molt interessant.

Rentant la roba

A hores d'ara ens trobem a Asni, camí del Tizi Tacheddirt. Intentarem contactar amb un guia de muntanya que ja coneixem de l'any passat  (Ali), i pernoctarem al seu ,"git d'etape". Demà a primera hora (això de l'horari és un rotllo, perquè a banda del desfase habitual-amb la Península (1 hora), ara es canvia una hora més perquè estem al Ramadan, i a més és tot tancat fins la nit, i al dia tot-hom està clapant), e intentarem trobar zones adients per trobar el coleòpter nivícola-endogeu Trechus idriss.

Estem pensant si ens dona temps fer algun altre forat a la tornada....

Continuarem informant.....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada