Ricardo Zariquiey Àlvarez |
Els inicis de la biospeleologia a Catalunya.
Avui parlarem d’en Ricardo Zariquiey Àlvarez, fill d’en Ricardo Zariquiey Cenarro, del que vam fer un escrit en l’anterior post.
Tanmateix que el pare, també va dedicar una part molt important de la seva recerca entomològica a l’estudi de la fauna subterrània, particularment dels coleòpters.
Amb tota seguretat, el més important descobriment d’en Zariquiey fill va ser sense dubtes la Zariquieya troglodytes. Un nou gènere de coleòpter caràbid cavernícola de característiques excepcionals, trobat l’any 1923 en el decurs d’una exploració a la Bauma de Brugués. L’únic exemplar que va poder caçar, el va enviar a René Jeannel, qui de seguida va contestar, dient que…Estic estupefacte al veure aquest magnífic caràbid que vostè ha descobert. Ben aviat li diré el que en penso. A primera vista, crec que és un nou gènere proper a Troglorites.
La publicació va tenir lloc l’any 1924 per René Jeannel: Coleopteres nouveaux de Catalogne: Trabajos del Museo de Ciéncias Naturales de Barcelona, 4 : 1-18. En principi es va descriure com Molops (Zariquieya) troglodytes, però després d’uns anys va ser elevat a la categoría de gènere, quedant com a Zariquieya troglodytes Jeann. 1924.
Zariquieya troglodytes Jeannel 1924 |
D’aquest personatge en podríem dir més coses, però en les dues necrològiques que va escriure Francesc Español amb motiu de la seva mort, ja s’expliquen moltes coses interessants i no cal repetir-les. Inserim el de la revista Suplemento Informativo y Bibliográfico de Miscelánea Zoológica Vol 2 fasc 1 1964-1965
Hola Lluís te felicito por tu artículo sobre mi bisabuelo Ricardo, yo lo conocía más por sus investigaciones con decápodos en Cadaqués pero me ha gustado saber cosas interesantes sobre coleópteros.
ResponEliminaTenemos algunas fotos, si en el futuro vuelves a publicar algo será un placer mandarte material.
:)
No había visto el comentario hasta ahora. No sé si verás el mio. Si puede ser, ponte en contacto: llauroux@hotmail.com
Eliminapara las fotos que dices. Haría un escrito sobre ellas.
Gracias