diumenge, 1 d’abril del 2018

Nº 263. Nou coleòpter cavernícola a la cova Mosquera 1 (2)

La cova de la Mosquera.   Autor de la foto: Jordi Navarro

Els companys Jordi Comas i Eduard Vives, acaben de publicar un important treball sobre els coleòpters cavernícoles del gènere Zariquieya. Es tracta de la descripció d'una nova subespècie de Zariquieya troglodytes, que ha estat batejada com Zariquieya troglodytes espanoli, dedicada al nostre mestre Francesc Español Coll. Aquesta subespècie colonitza el subsòl de guixos de la zona de la cova de la Mosquera, Beuda, La Garrotxa.
Títol de la descripció de la nova Zariquieya

Article de la nova subespècie:

El treball s'ha publicat a la revista internacional d'entomologia Lambillionea, editada per l'Union des Entomologistes belges, amb orígens l'any 1896. Es tracta d'una revista d'entomologia general, d'ecologia, biogeografia, protecció dels biòtops i de les poblacions d'insectes, i disciplines semblants

Història del gènere Zariquieya:

El dia 12 de setembre de l'any 1923, el Dr. Ricardo Zariquiey Álvarez (Barcelona 1897-1965) en una visita a la cova Bauma del Bruguer, a Terrades, Alt Empordà, va capturar un exemplar d'un coleòpter que, a primera vista podia ser quelcom excepcional. El va remetre a René Jeannel (París 1879-1965) per al seu estudi i l'any 1924 el va descriure com a nou subgènere i espècie: Molops (Zariquieya) troglodytes, elevant-la a la categoria de nou gènere al cap de poc temps: Zariquieya troglodytes. A més de la Bauma del Bruguer, també s’ha capturat a la Bauma de Taleixà i a l’avenc de can Vilà, totes a Terrades.
Part inicial de la descripció de la Zariquieya com a subgènere

Dibuix dins la descripció

Més espècies:

A partir de ser elevat a gènere, Zariquieya, durant molts anys va ser monoespecífic, només se'n coneixia una espècie: Z. troglodytes. Van haver de passar vuitanta-sis anys, perquè, l'any 2009 a l'avenc de Pla Fornesa, a la Guàrdia d'Ares, Alt Urgell, es trobés una segona espècie: Z. boumortensis.

L'any 1978, es localitza Z. troglodytes a la cova Mosquera. Espeleològicament, aquesta cavitat és coneguda a partir de l'any 1968 en què membres del Centre Excursionista Empordanès la van explorar parcialment, donant-li el nom de Mina de Can Trompa.

A principis dels anys 80, en Jordi Comas, en Xavier Bellés i altres, inicien una sèrie de prospeccions a la zona de Beuda, trobant Z. troglodytes a dues cavitats; la cova de can Noguer de Sagaró (unes restes) i també a la cova Mosquera. Per cert, que la primera cova va desaparèixer com a conseqüència dels treballs d'extracció de les pedreres de guix a la zona. Tot el material trobat va ser determinat com a la mateixa espècie que va ser descrita de cavitats de la zona relativament propera de Terrades, uns 15 km al noroest.

Descobrir un tercer taxó no ha tardat tant. Només passats vuit anys, en Jordi Comas reprèn l'estudi del grup Zariquieya i aprecia importants diferències entre els exemplars de les localitats típiques de Terrades i els de la cova Mosquera. Després de recopilar el material necessari, comparar les poblacions de les tres zones (Terrades; Beuda i Guàrdia d'Ares) tot semblava indicar que hi havia prou detalls per a poder-ne fer una nova subespècie. Va exposar els resultats al també gran especialista Eduard Vives, acordant fer el treball en conjunt i sortint-ne el que presentarem dins la segona part.


Fi de la primera part.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada