dilluns, 16 de setembre del 2019

Nº 310: Nova expedició 2019 del Projecte ATLAS al Marroc

La Soumia Moutaouakil, a la Grotte Sidi Mejbeur, Taza.        Foto: Eléana, 2019

Aquest any la nostra Associació Catalana de Bioespeleologia BIOSP ha pogut organitzar una nova expedició del Projecte de Bioespeleologia Atlas al Marroc i ja en seran vint les expedicions realitzades des de l'any 2001, quan es va iniciar el Projecte.


Després de moltes converses s'ha pogut involucrar a un company del GESAP de Castelló, en Francisco Fernández Lázaro, però que té el sobrenom de "Paco el del Mas", amb una gran experiència en exploracions subterrànies i plena disposició per vindre amb nosaltres al Marroc.

Per aquesta expedició tindrem la sort de poder comptar amb la Soumia Moutaouakil, una biòloga que està fent el doctorat al Département de Biologie de la Universite Cadi Ayyad de Marrakech i que a més és espeleòloga amb anys d'experiència. El seu natural coneixement de la llengua i del país serà un suport important per a nosaltres. També hem contactat amb Younes el Kassmi, per veure si, tanmateix que algun altre any, també ens vol acompanyar durant les activitats d'enguany; sembla ser que sí. El Younes és Initiateur Fédéral de Spéléologie (no m'atreveixo a traduïr-ho) i Director tècnic de l'Associació A.F.S.T.M (Association Friouato pour la Protection de l'Environnement, la Spéléologie et Tourisme de Montagne a Taza), quasi res! La Gouffre Friouatto és una cavitat que havia estat turística durant molts anys, però com a conseqüència d'un lamentable accident en el qual va morir una persona, roman tancada. També contactarem amb El Houcine El Mansouri, de Taza, que també havia col·laborat en varies de les nostres expedicions anteriors.

Objectius pel 2019: BT, Bab Taza, Parc del Talassemtane.; TA, Taza, als
voltants de la Daya Chicker.; BE, Berkane, Oujda, Beni Snassen

















Objectius per enguany:

Tenim intenció d'investigar a fons les cavitats de la zona de Beni Snassem, propera a la frontera amb Algèria. El treball es desenvoluparà en un karst de baixa/mitjana alçada, (600/1400 m snm), en la franja mediterrània, dins la llarga serralada del Rif, que s'alça des de Tanger fins a la dita frontera amb Algèria. Hi ha tres zones d’importància quan a cavitats: Tànger; Chefchaouen-Bab Taza i Oujda:  Les cavitats de les quals en tenim referències al costat oriental, són d'un desenvolupament relatiu, tant en horitzontal com en vertical; ideals per una expedició de les nostres característiques.

D'acord amb el programa d'investigació acordat amb el professor Barrientos de la Universitat Autònoma de Barcelona, continuarem amb la recerca sobre els araneids de la família Linyphiidae, un grup que si bé no es pot considerar troglobi, està adaptat a viure a les entrades de les cavitats, en llocs de penombra. En aquesta ocasió serà una zona inèdita per aquest tipus d'aranyes: la part oriental del Rif magrebí, concretament les cavitats del massís de Beni Snassem, prop d'Oujda, però també desconeguda, segons les nostres dades, no solament en aranyes, sinó en tota mena de fauna subterrània. Això no obstant, en anteriors expedicions (ATLAS 2001 i ATLAS 2013), ja s'havia fet alguna activitat per la regió, però amb molt pocs resultats, en part per la dificultat en deixar-nos entrar a les cavitats, però també per motiu de manca de temps i unes condicions meteorològiques adverses. A veure si ara aconseguim nombroses i bones captures.

També es visitaran algunes cavitats properes a Chefchaouen, en la Djebala, per tal d'intentar capturar algun exemplar de la misteriosa aranya Lepthyphantes pieltaini, recol·lectada en els anys 1930 per Simón Bolívar Pieltain i descrita per A. Machado l’any 1940. Tot i que en Carles Ribera la va retrobar en una altra cavitat, és necessari aconseguir-ne més material d'estudi, ja que es tenen serioses dubtes sobre la seva exacta posició sistemàtica.

Una altra intenció és completar la recol·lecció d'exemplars pendents d'estudi del gènere Lepthyphantes de les cavitats del Parc Nacional de Tazekka, poc al sud de Taza. Potser es visiten altres cavitats de la zona per aconseguir exemplars de coleòpters del gènere Trechus en el seu "locus tipicus".


El coleòpter troglobi Apteranillus rotroui, colonitzador del
 món subterrani de les cavitats dels voltants de la Daya Chicker. Foto
 en viu (Soumia M.outaouakil) i sobre cartulina (Agustí Meseguer)  
Una altra intenció és recol·lectar el mascle d'un coleòpter de la família Carabidae del gènere Laemostenus que és força interessant; la Soumia va capturar una femella en una cavitat de la zona de Bab Taza i segons el Jordi Comas, té uns caràcters força interessants com per poder ser una nova espècie d'aquest gènere. I el mateix passa amb un exemplar de Trechus que ens va fer arribar; sense el mascle no és recomanable determinar-lo.

Tot plegat, dependrà del temps que trobem, de les facilitats que ens donin els caids i la "gerdarmerie", i com no, que tota la fauna que perseguim es deixi trobar i capturar, cosa que no sempre s'aconsegueix.

Que tinguin molta sort i salut.

Autors: Floren Fadrique i Lluís Auroux

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada