dimecres, 1 d’abril del 2020

Nº 320: Un nou gènere i espècie de campodeid de la Xina




S'acaba de publicar un estudi on es descriu un nou espècimen de la Xina. La notícia ens l'ha fet saber el nostre amic de València, l'Alberto Sendra, de la Universitat d'Alcalà, autor del treball, en col·laboració amb un altra especialista del Muséum national d'Histoire naturelle de París.

L'Alberto ens diu: A París hi ha un grup de biòlegs i espeleòlegs que treballen a la Xina. El material de campodees l'estudien en conjunt amb mi (amb l'Alberto Sendra). Quan a aquests insectes troglobis, a la Xina s'estan descobrint verdaderes meravelles. La fauna de les campodees (i de molts altres grups) no té res a veure amb els de la resta del món. És una font inesgotable d'estudi... que ens està donant grans sorpreses!

Holotypus: un mascle. Xina: Guangxi: Hechi: Du’an Xian: Liu Zhu village: Lian Hua Dong Cave. leg. Louis Deharveng.

Sistemàtica:

Classe: Hexapoda Blainville, 1816

Ordre: Diplura Börner, 1904

Subordre: Rhabdura Cook, 1896

Família: Campodeidae Lubbock, 1873

Subfamília: Plusiocampinae Paclt, 1957

Gènere: Whittencampa (nou) 

Espècie: Whittencampa troglobia (nova)

Whittencampa troglobia.   Dibuix: Alberto Sendra


RESUM PUBLICAT:

 Whittencampa troglobia, new genus and new species, is a highly troglomorphic Diplura of the Plusiocampinae subfamily described from Lian Hua Dong Cave in southern China. Whittencampa belongs to the Plusiocampinae subfamily, which is widely distributed in the European region, but also has four species in China. Whittencampa is characterised by its thick setiform pretarsal processes completely covered with long barbs with a tiny hooked tip. Scanning electron microscopy reveals new features for this subfamily such as the large subtriangular ending of the neuroglandular setae on the labial palps, the epidermal glands on the labial palps and the bifurcated or double sac ending of the eversible abdominal vesicles. Whittencampa troglobia has remarkable troglomorphic traits: the most elongated antennae, and the largest number of antennomeres (56) among Plusiocampinae, and cerci up to 2.3 times longer than the body. It lives with other highly troglomorphic arthropods at the type locality, Lian Hua Dong, and provides additional evidence that southern China is one of the major biodiversity world hotspots for subterranean fauna.

RESUM. (traduït, resumit i adaptat per l’autor del post)

Whittencampa troglobia, nou gènere i nova espècie, és un insecte de l'ordre Diplura que posseeix una sèrie de detalls morfològics deguts a la seva adaptació al medi subterrani que li ha donat un notable grau de troglomorfisme: Les antenes molt llargues i amb un major nombre (56) d'antenomers, el més elevat dins dels Plusiocampinae (els antenomers són els artells de les antenes que posseeixen musculació independent en cadascun d'ells). També per la llargada dels cercs, que mesuren fins a 2,3 vegades la longitud el cos.



Peu de foto:

21. Habitus de Whittencampa troglobia, nova espècie.

22. Mapa de distribució dels Campodeidae troglobis a la Xina

 (1) Whittencampa troglobia, Lian Hua Dong near Du’an (Guangxi)

(2) Plusiocampa lipsae, Grotte des Quatre Porches near Yishang (Hubei)

(3) Whittencampa cf. troglobia, Ji Dong near Huanjiang (Guangxi)

(4) Campodeidae sp., Yan Wu Dong near Leye (Guangxi)

23, Microhabitat de W. troglobia a la cova Lian Hua Dong. Encerclats a trams blancs es mostren diversos exemplars als voltants de petits gours.

24, Una zona de la cova Lian Hua Dong.


La novetat es descriu de la cova de Lian Hua Dong al sud de la Xina. Whittencampa pertany a la subfamília de Plusiocampinae, molt representada dins la regió europea, però també hi ha descrites quatre espècies a la Xina.

L'escaneig electrònic ha revelat importants novetats per a aquesta subfamília per haver-se observat i descrit diverses glàndules i sedes no estudiades fins al present. També es caracteritza pels seus gruixuts pretarses completament recoberts de llargues pues.
Viu amb altres artròpodes altament troglomorfs a la localitat tipus Lian Hua Dong, el que indica que el sud de la Xina és un dels punts principals d'interès de la biodiversitat de la fauna subterrània.

L'autor del treball ens ha comunicat que ja tenen més novetats a punt de publicar. 

Esperarem les seves notícies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada