dijous, 21 de gener del 2010

Nº 057. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona inicia una nova etapa

Ahir dimecres, el Museu va convocar una reunió amb totes les Societats i Associacions amb ell vinculades, per donar a conèixer l'estat actual i el futur previst del Projecte del Museu Nacional de Ciències Naturals de Barcelona. Quatre membres de la nostra Associació varen assistir a l'exposició que va fer la Directora Anna Omedes.
Precedents: L’edifici de l’actual Museu de Zoologia del Parc de la Ciutadella, també anomenat El Castell dels tres dragons, és obra de Lluís Domènech i Montaner va ser projectat i inaugurat com a cafè-restaurant per a l'Exposició Universal de l’any 1888. El 1917 Josep Maluquer i Nicolau, secretari general de la Junta de Ciències Naturals transforma l'edifici en Museu de Biologia.

Actualment s’està portant una labor de re-distribució de l'espai, de les funcions i del contingut del Museu. Una part es trasllada a l’Espai Blau –Edifici Fòrum d'Herzoq & de Meuron del 2004-, mentre que totes les col.leccions de fauna es mantindran, i els estudis especialitzats es continuaran fent a l’actual edifici del Parc, que serà la seu científica del conjunt del Museu Nacional. També rebrà tot el contingut del Museu Martorell -Geologia-, ja que aquest esdevindrà una seu històrica: El Museu d'Història i Evolució de les Ciències Naturals a Catalunya.

Un concepte que ha de quedar clar és que el Museu no es trasllada al Fòrum, sinó que és l'edifici del Fòrum el que s'incorpora al Museu.

Ús previst al Fòrum: Exposicions permanents i Exposicions temporals. Sales d'actes, aules, tallers. Mediateca. També hi hauran les seus per a les associacions naturalistes vinculades amb el Museu, com per exemple la nostra Associació Catalana de Bioespeleologia, que disposaran d'espais propis i de sales de reunions. Calendari de les transformacions: -10 de gener 2010: Tancament de la part pública del Museu de Zoologia –exposicions permanents de zoologia-

-10 de gener 2010: Tancament de la part pública del Museu de Geologia –exposicions permanents de geologia-

-31 de maig 2010: Finalitza la Exposició Exploradors: “aventura i biodiversitat”. Tancament definitiu al public del Museu de Zoologia -tret de consultes i estudis científics-
-Febrer de l’any 2011: Inauguració del nou Museu a l’edifici del Fòrum –Espai Blau-

Avui dia ja estan restringides moltes activitats dins el museu. Per exemple, l’accés a la Biblioteca queda establert així: dimarts, dimecres i dijous de 10 a 13 h i les visites del public ja només tenen accés a l’exposició temporal. Els estudiosos i especialistes poden continuar fent la seva recerca. A partir d’ara esperem que la Direcció del Museu ens podrà resoldre, com sempre ha fet, les nostres necessitats per reunions i assemblees fins tenir la seu definitiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada