dilluns, 23 de juliol del 2012

Nº 135. Darreres notícies des del Marroc

Avui, diumenge a mitja tarda, s'ha rebut un mail del grup expedicionari al Marroc (Floren Fadrique; Josep Pastor i Carles Fontgivell). Estan tots bé i amb moltes ganes de fer activitats.
Situació de les dues primeres zones d'activitat

Escriu en Floren:


Estem ja a l'equador de la expe, tant pel calor com pel treball que havem fet. Per sort tots estem amb bona salut.

Vam arribar a Taza el dia 18 i ja al vespre vam fer la Ifri (Kef) Izoura, una cova-avenc que ja coneixíem d'altres expedicions i que fa anys sembla que va donar quelcom interessant en fauna. Es una cavitat petita; amb dos pous de vint metres i varies galeries. En èpoques de pluges, habitualment s'inunda del tot, i quasi sempre, com ara, hi ha parts amb aigua permanent. Però en una galeria que hi ha desprès del primer pou s'han pogut capturar quatre exemplars de coleòpters cavernícoles de les abans dites Antoinella que han estat passats a Trechus. Tres d'ells sembla que són amb tota seguretat Trechus, mentre de el quart sembla diferent, ja que te uns ulls diminuts (microftalm) i caldrà estudiar-ho bé. A més es va capturar molta fauna de diversos tipus.

 Al dia següent, vam intentar localitzar una altra cavitat, anomenada "Chebbout". Malgrat que vam voltar per la zona, ningú ens en va saber donar cap referència. Per aprofitar el dia per aquesta contrada, que es diu Merghraoua, vam accedir a una cova que ja coneixíem de la primera expedició, a l'any 2001: la Kef Admann. Per sort uns nois acampats a la vora i desprès de mols tès bullint, ens van acompanyar a la boca, i vam tindre la sort de trobar les restes d'un suposat Trechus molt recentment xafat. Ens van dir que pel mati havia visitat la cova una trepa de nens. Tindrem que estudiar aquests  restes, però es molt probable que sigui el Trechus gigoni.


Altra zona que estava prevista fer activitat era El Ksiba, concretament el llogaret d'Ait Schkounda. Ja hi havem estat tres vegades sens cap resultat en quant als coleòpters Antoinella, millor dit, Trechus, o d'altres tipus de coleòpters: la seva situació propera a Ait Mehammed, amb l'emblemàtica Subilsia senenti,   i no molt lluny de Taglefth, amb el nou subgènere Irinea descobert per nosaltres l'any 2005, la fan una zona biològicament molt interessant. Havem estat en tres cavitats que no han donat cap resultat en quant a coleòpters, però s'ha fet una bona collita d'opilions; aranyes i algun col·lèmbol.
 Ara ens dirigim al mític Ait Mehammed, on farem les clàssiques coves Ifri Caid; Ifri  Taouya i Ifri Taguelmoust, tot esperant que es pugui capturar d'una vegada la Subilsia, que ja toca desprès de les moltes vegades que hi hem estat i no l'hem aconseguit! 


Per acabar, pujarem al Tizi Taccheddirt, un coll de més de tres mil metres al massis del Toubkal, on esperem agafar el Trechus idriss, fet que no vam aconseguir l'any passat.

Per sort, tenim l'ajud de Younes el Kassmi, un guia de la cova-avenc Gouffre Friouato, que s'ha ofert a acompanyar-nos en tota l'expedició per fen-nos de guia; traductor i "factòtum" pels afers diaris que es presenten, a canvi d'unes nocions elementals de tècniques espeleològiques

No havem tingut cap entrebanc seriós i la moral, enguany, és força bona, mercès a les importants troballes dels primer dies, encara que algú, per raó dels quaranta-tres graus a que havem estat, es troba tant xafat i "aplatanat" com l'Antoinella de l'Ifri Admann.
Seguirem informant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada