dilluns, 9 de gener del 2017

Nº 251: Treball de recerca dels Duvalius de Tarragona

Duvalius berthae
Els companys de l'Associació Catalana de Biospeleologia, Jordi Comas i Joan Pallisé, acaben de publicar un treball sobre les àrees de distribució de les dues espècies de coleòpters caràbids cavernícoles del gènere Duvalius, a la coneguda revista Heteropterus Revista de Entomología, editada al País Basc.

Àrea en vermel: D. berthae           Àrea en negre: D. vilasecai
Part de l'article esmentat

Pel que es veu a les àrees de distribució, el canvi d'espècie és radical. Les dues espècies, més ben dit, subespècies, viuen en cavitats que estan quasi a tocar i, fins a no tenir més dades, no s'arriben a barrejar. Hi ha casos en què en una mateixa cavitat conviuen més d'una espècie d'un mateix gènere de coleòpters cavernícoles.
Esquerra: D. berthae berthae    Dreta: D. berthae vilasecai      Foto de l'article: J. Comas

Les fronteres entre espècies, moltes vegades són degudes a barreres geològiques o geogràfiques, que aïllen poblacions subterrànies. Amb el pas del temps, ambdues evolucionen de forma independent i originen espècies diferenciades.

En aquest cas no sembla que la diferenciació per causes d'aïllament sigui el motiu de l'especiació, tot i que s'hi hauria de comprovar amb el mapa geològic.

S'inclou el treball original d'en Ricardo Zariquiey, aparegut al Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural , tomo 20, 1920, de quan es va descriure el Trechus (Duvalius) vilasecai (abans, Duvalius es va descriure com un subgènere de Trechus, sent passat a nou gènere al cap d'uns anys). També es descriu una nova subespècie de Trechus (Duvalius) berthae ssp. bolivari, que després va quedar eliminada a causa de les mínimes diferències que tenia amb berthae, o sigui, que ara les dues subespècies de Duvalius vàlides de la zona són: Duvalius berthae berthae i Duvalius berthae vilasecai.

Amb el nostre agraïment als autors per la gran labor efectuada. Al Joan per les nombroses activitats de recol·lecció de fauna a la zona d'estudi i al Jordi pel treball de laboratori i determinació del material.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada