divendres, 16 de novembre del 2018

Nº 282. Homenatje a Francesc Español a VallsEl company de l’Associació Catalana de Bioespeleologia, Joan Pallisé, ens ha facilitat informació del reconeixement que l’Institut d’Estudis Vallencs prepara al Dr. Francesc Español Coll. (Valls 1907-Barcelona 1999).

Aquest és el mail que hem rebut del Joan, en què ha recollit la informació:

From: Institut Estudis Vallencs
Date: dc., 14 de nov. 2018 a les 18:09
Subject: D'escarabats i altres coses....
To: Institut Estudis Vallencs

Benvolgudes i benvolguts:

El dia 1 de desembre celebrarem a Valls la jornada FRANCESC ESPAÑOL. PATRIMONI HUMÀ, que acompanyarà l'exposició "D'escarabats i altres coses...". L'entomòleg vallenc Francesc Español que tindrà lloc a la Sala Sant Roc entre el 30 de novembre i el 16 de desembre de 2019.

El projecte Patrimoni Humà va ser endegat l'any 2012 (*) com un programa bianual per reivindicar la trajectòria de diverses personalitats vallenques que per un motiu o un altre hem descuidat, tot corrent el risc de perdre un patrimoni humà ric, divers, encoratjador i del que podem extreure un bon mestratge i fins i tot referents de cara al futur.

Aquest any 2018 és el torn del Dr. Francesc Español:

Francesc Español i Coll nasqué a Valls el 8 d'octubre de 1907. Estudià batxillerat a Tarragona i es llicencià en farmàcia per la Universitat de Barcelona l'any 1935. El 1924 començà a col·laborar en les tasques del Laboratori d'Entomologia del Museu de Zoologia de Barcelona. L'any 1932 ingressà com a regent d'entomologia al mateix museu. Quan fou creat l'Institut Municipal de Ciències Naturals de Barcelona, l'any 1941, en fou nomenat conservador tècnic d'entomologia. L'any 1958 fundà la revista del Museu de Zoologia Miscel·lània Zoològica. El 1966 fou nomenat director del Museu de Zoologia de Barcelona. El 24 d'abril de 1969 va pronunciar el discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, amb el tema "Fauna cavernícola de España", que li contestà el destacat ecòleg Ramon Margalef.

L'any 1970 es feu càrrec durant cinc cursos de l'assignatura d'entomologia al departament de Zoologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Al començament dels anys setanta fou president de la junta gestora provisional encarregada de reprendre les activitats de la Institució Catalana d'Història Natural. L'octubre de 1977 es va jubilar, però continuà la seva tasca al Museu de Zoologia i a la Universitat.

A banda de molts altres reconeixements d’abast nacional i internacional, l’any 1981 la Universitat de Barcelona li concedeix el títol de Col·laborador honorari mentre que al maig de 1982 és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Un any després, la Generalitat de Catalunya li atorga la medalla "Narcís Monturiol" com a reconeixement a la seva contribució en el progrés de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

 El Dr. Español morí a Barcelona el 29 de juny de 1999. La seva aportació al patrimoni taxonòmic en el camp coleopterològic és veritablement immensa. Descobrí i descrigué  2 tribus, 22 gèneres, 11 subgèneres, 126 espècies, 57 subespècies i 11 varietats i se li ha dedicat prop de cent taxons, que van del gènere a la forma.

Adjuntem en pdf el programa de la jornada, alhora que us convidem a participar per a conèixer més abastament una altra personalitat vallenca, en aquest cas relacionada amb l'àmbit de les ciències naturals, que és imprescindible reivindicar com a pròpia.

La inscripció és gratuïta, però cal apuntar-se prèviament per telèfon, correu electrònic o personalment a la Secretaria de l'IEV (C. Jaume Huguet, 1 de Valls).

Institut d'Estudis Vallencs

Tel.: 977600660

iev@iev.cat
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada