dilluns, 4 de febrer del 2019

Nº 289. VI Congreso Internacional de Entomología, Madrid 1935


Una foto que val el seu pes en or!

Remenant per internet m'ha sortit una fotografia que, per mi, té un valor incalculable. Es tracta dels assistents al VI Congreso Internacional de Entomología, que va tenir lloc a Madrid, al setembre de l'any 1935.

Fins aquí, res de nou, però si repassem els noms, que amb molt bon criteri els varen referenciar perfectament al peu de la foto, el cor em va bategar a més ritme.
Poques ocasions tindrem, un al costat de l'altre, grans personatges de l'entomologia i sobretot de la bioespeleologia, el nostre tema favorit, que no l'únic, d'aquest blog.

El fet que apareguin els noms i la referència dins la foto, és una bona pràctica, així queda per a la història. Hi ha una persona, la nº 39, que no s'indica el seu nom. A veure si algú la reconeix.

La fotografia és de Wikipedia i de l'arxiu de l'Eugenio Morales Agacino, un conegut naturalista que va estar amb en Joaquim Mateu al Sàhara occidental (quan era espanyol), els anys 1942 i 1943. Per poder-la veure més ampliada, s’ha dividit en sis parts.
1ª part: esquerra de la foto completa




2ª part




3ª part



4ª part



5ª part


6ª part. Zona de la dreta de la foto completa

D'entre els 124 participants, onze cal remarcar-los per la seva importància en la bioespeleologia o per altres branques relacionades de l'entomologia. Si anem seguint la numeració, hi trobem:


-6: Domènec Ventalló. Aràcnids; Lepidòpters 
-18: René Jeannel: Coleòpters
-20 Ignacio Bolivar Urrutia: Ortòpters
-45: F. García del Cid: Entomòleg i altres
-46: Francesc Español: Coleòpters
-47: Ricardo Zariquiey Álvarez: Coleòpters; Crustàcis
-82: Ramón Agenjo: Lepidòpters
-95: Cándido Bolívar Pieltáin: Coleòpters i altres
-104: Eugenio Morales Agacino: Entomòleg i naturalista
-107: Max Beier: Pseudoescorpins
-123: Lucien Chopard: Ortòpters



Aquí tenim una referència d'Español i el Congrés, publicada a Quaderns de Vilaniu Nº 14. Valls 1988, de l'autor Arturo Compte Sart, sota el títol Relacions de Francesc Español amb el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid. (Part de l'article)


...La primera relació directa d'Español amb el Museu de Madrid va tenir lloc l'any 1935, amb motiu del VI Congrés Internacional d'Entomologia, celebrat en aquesta ciutat durant els dies 6 al 12 de setembre de 1935. Español, que per cert s'havia inscrit amb el número 172, d'un total de 400 congressistes de tot el món, presentava una comunicació titulada «Un nuevo Pselaphus ibérico», que en el programa del Congrés figura, dins la Secció «d'Entomologia general», a la tarda del diumenge dia 8 de setembre a celebrar a l'Institut d'Ensenyament Secundari de «El Escorial», sota la presidència de A. Avinoff, del Carnege Museum, de Pittsburg. El treball d'Español donava a conèixer una nova espècie, ara anomenada Geopselaphus catalonicus, que havia descobert, feia poc, en una de les seves campanyes d'exploració de la Serra de Prades. La guerra civil espanyola retardaria la publicació del treball fins al 1940, en què aparegueren les actes del Congrés (volum I, pp. 111-112), que configuraren llavors la seva publicació número 22...


Aquest congrés va tenir lloc poc abans d'esclatar la rebel·lió franquista que va portar a la dolorosa guerra civil i això va provocar que les actes no aparegueren fins cinc anys més tard. Deixem que ens ho expliqui l'Oleguer Escolà en un article que va publicar a la revista Espeleòleg 26-27, 1978 i que porta per títol Oreosigenus enolensis, víctima de la guerra civil. Espeleòleg 26/27: 485-487.



La carta original d'en Cándido Bolívar Pieltain a Ricardo Zariquiey Àlvarez

Y aqui acaba aquesta història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada