dimecres, 8 de juliol del 2020

Nº 328. Una nova família d'opilions en cavitats volcàniques de l’Argentina



Nota d'introducció:
El confinament també ens ha donat algunes coses bones: Els que freqüentem l'ICEK i Sarawak, anteriorment, cada dos mesos, aproximadament, fèiem unes trobades assistencials; Les Nits de SARAWAK. Amb els problemes del covirus, la Montserrat Ubach va tenir la iniciativa d'organitzar videoconferències i d'aquesta manera ens podíem continuar veient, tot i que a distància i xerrar de les nostres aficions. En una primera fase, anàvem provant diferents programes i després, cada setmana, algú presenta un tema de la seva especialitat amb una durada d'una hora i mitja, aprox.
El tema d’aquest dilluns 6 de juliol del 2020, va ser Els tubs de lava de la regió de la Payunia, a la provincia de Mendoza, Argentina, presentat per en Carlos Benedetto, el president de la Federación Argentina de Espeleología.

Un dels apartats va ser el descobriment d'un opilió troglobi que colonitza el tub de la Cueva de doña Otília. Es tracta d'una troballa sensacional, ni més ni menys que d'una nova família: Otilioleptidae.

La veritat és que la descripció es va publicar l'any 2019, però, a mi em va passar desapercebuda fins que ens ho va dir el Carlos.
Els Opilions pertanyen al grup dels Aràcnids (tenen 8 potes).
Els aràcnids estan compostos, pels següents ordres principals, per posició sistemàtica:
-Opilions (Opiliones)
-Palpígrads (Palpigradi)
-Pseudoescorpins (Pseudoscorpiones)
-Escorpins (Scorpiones)
-Araneids (Araneae)
etc.
La nova família; gènere i espècie

Osornogyndes tumifrons, el seu "parent" més proper, a Xile

Resum (traduït i adaptat per a una més fàcil comprensió)
Es descriu l'opilió troglomorf Otilioleptes marcelaegen. nov., sp. nov., ha estat trobat a la cova basàltica Doña Otilia, regió de Payunia, província de Mendoza, Argentina. Les seves afinitats sistemàtiques es van estudiar mitjançant anàlisis cladístiques i bayesianes que incloïen representants de Gonyleptoidea (Gonyleptoidea és una superfamília molt diversificada dels Grassatores. Inclou unes 2.500 espècies distribuïdes als tròpics). Com a resultat, s'ha creat una nova família monotípica, Otilioleptidae fam. nov. Aquesta espècie mostra trets troglomorfs accentuats, típics per a opilions troglobítics: apèndixs allargats, despigmentació, reducció d'ulls. A més, gairebé no té dimorfisme sexual, la porció distal de la coxa IV no es fusiona completament amb el segment estigmàtic i la morfologia del penis és notablement divergent amb altres Laminata; aquestes característiques no es poden atribuir a l'adaptació de les cavernes i poden reflectir una separació molt llunyana del seu llinatge primitiu. Otilioleptes marcelae és el primer gonyleptoide troglobític conegut de tubs de lava. Els ambients eixuts al voltant de la cova (l'ecoregió patagoniana) i la història paleoambiental de la zona suggereixen el caràcter relictual de l'O. marcelae . Les evidències donen una presumible relació amb l'opiliofauna xilena (especialment amb el gènere Osornogyndes). Es proporciona una visió general comparativa de tots els gonyleptoides troglobítics coneguts. Es posa de manifest la imperiosa necessitat de protegir aquesta nova espècie i el seu entorn únic rupestre.

Arbre genètic resultant dels anàlisi ADN. La posició de la nova família, amb Otilioleptes marcelae, està relacionada amb el seu "parent" xilè Osornogyndes tumifrons, però amb prou diferenciacions com per permetre incloure'l en una família nova diferent

A: una galeria de la cova de doña Otília.  B: detall de concrecions i arrels de plantes exteriors.  Fotos de la descripció
S'explica al treball que els seus parents més pròxims viuen a l'exterior, en bosc de muntanya, on disposen d'unes bones condicions de temperatura i humitat, però aquesta novetat, al llarg de milions d’anys s'ha hagut d’anar refugiant sota terra, en els tubs volcànics, ja que no podrien suportar les condicions climatològiques de l'exterior.
Parlant d'opilions cavernícoles, aviat tindrem també una bona notícia publicada: fa alguns anys que en Floren Fadrique va capturar uns opilions troglobiomorfs a un avenc de Terol. Estudiats per l'especialista Carlos Prieto, a més de ser un nou gènere i una nova espècie, també han resultat ser molt diferents de les famílies més pròximes, pel que, gràcies a l'aportació d'aquesta novetat i feta la revisió del grup, s'ha pogut elevar una subfamília ja coneguda, al grau de nova família. També és una troballa molt destacada. Creiem que en un curt termini ja podrem parlar-ne més concretament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada