divendres, 23 de juliol del 2010

Nº 077. Un record als que ja no hi són

Pocs dies fa que l'amic Joan Pallarés em preguntava per un company comú: En Jaume Bley. Resulta que ara, La Vanguardia cita les necrològiques d'un any abans i ell hi havia vist el nom de Jaume Bley Ramirez, exactament el del nostre amic. Vaig parlar amb els pares i em van confirmar la seva mort ara feia un any, a conseqüència de complicacions desprès d'una operació quirúrgica. Serveixi aquest escrit com a record d'una persona que durant la seva col.laboracio amb el nostre grup, va fer una gran tasca en els treballs espeleològics.
Els inicis de les nostres relacions va ser l'any 1969, en que va venir a la Secció d'Activitats Subterrànies del Centre Gimnàstic Barcelonès. Eren uns anys en que estàvem preparant el IV Campament Regional d'Espeleòlegs a Capafonts, Tarragona, i unes campanyes a Borau, Osca. Poc desprès varem iniciar les nostres tasques al Solencio de Bastaras, Osca, i la seva incorporació va ser molt oportuna.
Va participar en les principals activitats de la SAS d'aquells anys:
-1969. Campanyes a Borau i Solencio de Bastaras (1969 al 1974) -1970-1974. Participació en les tasques organitzatives de les immersions d'Emili Reyes; Mateo Gorraiz i Alberto Martínez a la Fou de Bor -Cerdanya- i Forat de l'Or - Montsec de Rubies-. -1971. Organització del V Campament Regional d'Espeleòlegs a Ager, Montsec d'Ares -1971. Campanya a Velilla de Carrion, Guardo i Cardaño, tot a Palència -1972. Varies campanyes a Castelló -1974. Campanya a Mallorca
Dedicació a la biologia subterrània: Es va especialitzar en la recerca de fauna dins les cavitats, amb destacades troballes: -L'any 1971 va participar en el descobriment a la Cueva del Triángulo, també dita Cueva Calderón, a Velilla de Carrión, Palència d'un nou isòpode aquàtic asèlid, que es va descriure com a Bragasellus escolai, en dedicació al company Oleguer Escolà.
-Els anys 1972 i 1973 en Jaume va col.laborar en un estudi sobre la fauna cavernícola de la Cova d'Aso, Osca, en que es va descobrir un nou coleòpter cavernícola descrit com a Speonomus espanyoli i que l'any 1994 va ser elevat a la categoria de nou gènere: Bellesia espanyoli. També en aquesta cavitat, va trobar un altre nou coleòpter, en aquest cas un pselàfid, que va donar lloc a un nou gènere sent-li dedicada la nova espècie: Bathybythus bleyi
Va ser un element molt important dins del grup, una persona molt treballadora que sempre estava a punt per qualsevol feina i a més podies confiar-hi del tot. De caràcter molt callat, però amb un humor irònic que amb poques paraules sempre ens feia riure amb els seus posats o escenes teatrals. No t'oblidem, Jaume.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada