dijous, 20 d’agost del 2009

Nº 039. Nova troballa bioespeleològica

Un nou Paraphaenops -coleòpter trèquid cavernícola- a la província de Terol
El nostre amic Floren Fadrique, ja fa 40 anys que va iniciar recerques bioespeleològiques per la zona de Terol. Aquests terrenys semblaven azoics per la fauna cavernícola, ja que es pot dir que, tret d'un parell de nous coleòpters d'hàbit més endogeu que cavernícola, mai s'havia localitzat res de gran interès.

Les primeres recerques per Terol, les va portar a terme el nostre recordat Josep Subils i els seus col.laboradors, quan a principis dels anys 1960 va organitzar la Operación Turolensis, per les localitats d'Ejulve; Ladruñan; Huesa; Camarena; Argente; Anadón; Tormón, etc. Els resultats faunístics dins de cavitats, van ser quasi nuls.

Recentment, i en el decurs d'una exploració, va trobar un coleòpter que pel seu aspecte prometia ser tota una novetat. Color de mel clara; llargues antenes; cap i tòrax llargs i estrets; abdomen de gran volum, etc. A la vista del fet, va deixar trampes per atreure més fauna. Uns dies més tard va tornar al lloc, i tot i que les trampes semble que no havien complert la seva missió, va poder recollir-ne dos més. Tot un èxit!

Es dóna la circumstància que als inicis dels anys 70, el Floren ja havia intentat localitzar la mateixa cavitat, acompanyat d'altres membres de la S.I.E., si bé amb motiu d'una gran tempesta, no els va ser possible assolir-la. Examinats els exemplars amb els companys de l'Associació Ignacio Ribera i Arnaud Faille, la novetat està assegurada, i sembla ser que pertanyen a Paraphaenops, un gènere que només té una espècie: Paraphaenops breuilianus que colonitza els Ports, a Tarragona ...a més de cent quilòmetres de distància!

L'estudi determinarà si realment és d'aquest gènere, i a més, l'anàlisi del ADN també permetrà conèixer el "distanciament" evolutiu amb P. breuilianus. Enhorabona per la gran constància de les recerques d’en Floren, en moltes ocasions en solitari com ha estat el cas en aquestes dues exploracions. Ara sí que ja podem dir: Bioespeleològicament, Teruel existe!