divendres, 16 de gener del 2009

Nº 002. Bioespeleo-acudits

El Club Loisirs et Plein Air (section spéléologie) de MONTPELLIER (CLPA), presenta a la seva web speleoclpa.free.fr/.../indexbiospeologie.htm una excel·lent i molt completa pàgina. A l´apartat Bioespeleologia, apareixen intercalats una serie de dibuixos amb acudits faunístics més o menys troglobis. Se n´inclouen una serie d´ells, de l´autor Erdè. Les traduccions de les frases no són textuals, s´han adaptat lleugerament al nostre tarannà.
Nº 1 ATUR. Sense ulls i amb les ales atrofiades!... Ja tinc un lloc per tú! Pots fer de troglobi a la cova de Clamouse
Nº 2 RISC. Estas ben segur que aquest cavernícola és del tot inofensiu? Nº 3 CLIMATOLOGIA. Quines prediccions de temps tenim? Ja pots comptar! sempre el mateix
Nº 4 MIRALL DE FALLA. Oh mirall! Sóc jo, com sempre la més hermosa?
Nº 5 CERCLE DE GENEOLOGIA CAVERNÍCOLA. Benvingut al club! Encaixem-nos les pinces, cosí! Nº 6 PROESA. Tu parles d´una gran èxit, però jo, tots els dies faig el mateix que tu. Nº 7 PREMSA. Llegiu Èvolution!, l´únic diari que defèn els interessos dels troglobis!
Nº 8 CAÇERA. La galeria dels meus trofeus de caça!
Lluís Auroux

dijous, 15 de gener del 2009

Nº 001: Dr. Joaquim Mateu

Reconeixement a l'obra bioespeleològica del Dr. Joaquim Mateu

El Dr. J. Mateu al Museo Canario de Las Palmas de Gran Canaria,quan feia el servei militar. Any 1942

El Grupo de Espeleologia de Villacarrillo de Jaén, va atorgar el maig del 2007 i per primera vegada els Premios Espeleo 2007 a esportistes, investigadors i institucions, que siguin o que hagin realitzat treballs o estudis espeleològics destacats dins de la Comunitat Autònoma. Dins les diferents categories, el premi al "Reconocimiento de Investigación Subterránea" va ser concedit al Dr. Joaquim Mateu Sanpere, ben conegut dins dels ambients entomològics i arqueològics per la seva llarga i intensa labor d´investigació arreu del mon.A més de visites curtes a d´altres països, ha estat realitzant expedicions i estades de treball, entre altres, a França, Perú, Sàhara Espanyol, Guinea Espanyola, Veneçuela, Marroc Francès, Sàhara Francès, Algèria, Portugal, Tunísia.

El Dr Joaquim Mateu al Hoogar, Algèria 1951
Tasca professional: -S´inicia l´any 1946 com a becari del CSIC de Madrid, però treballant destacat al Museu de Zoologia de Barcelona. -A partir de l´1 de gener de l´any 1949, seguint com a becari del CSIC se´n va a treballar a l´Instituto de Aclimatación de Almeria. -L´any 1956 es trasllada a París, al C.N.R.S. treballant en diferents estaments fins 1987.

Prenent el té a Beni Abbes, Algeria 1951

-El 1987 torna al mateix institut d´Almeria i s´hi esta fins el 1997, any en que es retira a viure a Barcelona, el seu lloc actual de residència. - Des del seu primer article, l´any 1942, poseeix una extensa bibliografia amb quasi 300 treballs, 20 d´ells d´arqueologia.

El Dr. J. Mateu a la Cueva de las Campanas, Granada 1988

El Dr Mateu és el que ens aconsella i ens dirigeix dins de l´estudi d´un grup de la fauna cavernícola recol·lectada al Marroc dins del PROJECTE ATLAS, ens referim als coleòpters caràbids del gènere Antoinella i dels que en les 9 campanyes realitzades entre 2001 i 2007, s´han descobert i publicat 6 noves espècies.

El Dr Joaquim Mateu a la taula de treball de casa seva. Any 2005

Tot i que és reconegut mundialment, els que no estan dins l´ambient pot ser encara no el coneixen prou.És per això que s´insereix l´article aparegut al nº 2 (2007) de la revista Monografías Bioespeleológicas editat pel mateix grup de Villacarrillo amb l´autoria de l´Oleguer Escolà i que ens dona una molt més extensa visió de la seva eminent trajectòria.

El Dr. J. Mateu i el Floren Fadrique a la biblioteca del Museu de Ciències

Naturals–Zoologia- de Barcelona. Any 2007

Lluís Auroux