dimarts, 31 d’agost del 2021

Nº 358: Uns carnets antics de l'Àngel Lagar Mascaró

 

                     L'Àngel, al seu domicili, amb part de la seva col"lecció de  coleòpters
Em va sortir per pura casualitat. Estava donant una ullada a la pàgina web de TODOCOLECCIÓN, quan m'apareix a la pantalla de l'ordinador un anunci de venda de carnets. Se'n venen molts, uns amb la foto de l'interessat i altres sense foto. Eren dos carnets i per sort, aquests eren amb les fotos.

Eren dels anys 1966 i 1968; la mida en pantalla era petita, així i tot, em va semblar reconèixer algú. Pertanyien a l'Àngel Lagar Mascaró!

Als que tenim dedicació a la biologia subterrània, l'Àngel és un dels referents històrics, conjuntament i sense confirmar l'ordre, els Ricardo Zariquiey, Francesc Español, Joaquim Mateu, Joan Vives, Ignacio Ribera, per citar alguns dels grans doctors, científics i especialistes en fauna subterrània que malauradament ja no estan entre nosaltres.

L'Àngel era (i ho dic amb tot el respecte i admiració que li segueixo tenint) una persona molt particular: callat, introvertit, desconfiat. No se t'obria fins que ell considerà que no en volies treure profit d'ell.

    Els carnets

Jo el coneixia des que vaig iniciar els contactes amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l'any 1963, de la mà de l'Isidre G. Urgellés. L'Àngel sovintejava el museu, per parlar amb Español dels dubtes que tenia respecte a localitzacions de fauna, possibilitats d'haver trobat una nova espècie, consultes de les col·leccions del museu o, també, per demanar-li que li fes algun dibuix per als seus articles, ja que ell no podia dibuixar a causa dels tremolors que tenia a les mans.

Dins del grup espeleològic on pertanyia l'Àngel, el SIRE de la Unió Excursionista de Catalunya, estava envoltat d'una sèrie de col·laboradors que el facilitaven les activitats o que recollien fauna de les cavitats que visitaven i l'hi donaven a ell directament. Aquesta "xarxa" va donar uns resultats extraordinaris. Molts van ser els descobriments de noves espècies de cavernícoles. Podríem dir que feia la "competència" al Museu, on aquí anava a parar el material que recollien els altres grups. Historietes de la bioespeleologia...

Són dos carnets de la "Federación Española de Montañismo", dels anys 1966 i 1968, amn el petit segell de l'UEC de Gràcia. Llavors era obligatori estar federat a l'espanyola de muntanya per poder fer activitats "oficials" d'espeleo. A les cares posteriors hi ha estampat el segell de la "Federación Catalana de Montañismo". Recordem que la Federació Catalana d’Espeleologia no va ser reconeguda fins al 1982.

El preu que en demanaven per als dos carnets, era de 30 €, però vaig fer una contraoferta per 15€, sent acceptada (+5 € per tràmits i certificat).

A saber com van anar a parar a aquest sistema de venda!