dimecres, 3 de juny del 2009

Nº 032. Jornades de Divulgació de l’Espeleología

Jornades i presentació del nº 4 de Monografías Bioespeleológicas El company Floren Fadrique m’ha fet arribar un mail que li ha tramés en Toni Pérez, president del G.E.V. de Villacarrillo, Jaén, en el que també acompanya la propaganda de les Jornadas de Divulgación de la Espeleología organitzades pel G.E.V. i que, a més de diverssos actes i activitats, presenten un nou volum de Monografías Bioespeleológicas, nº 4.

Hem inserit el text del mail amb totes les dades, pels interessats. Mail rebut:

Adjunto te envío el díptico de las Jornadas de Divulgación de la Espeleología que organizamos desde el G.E.V. en los días 4 y 5 de Julio, donde tendremos una exposición fotográfica y de material, se presentará el libro "Historia Espeleológica y Catálogo de Cavidades del Término Municipal de Hornos de Segura (Jaén)" a cargo de Dña. Teresa Vega Valdivia, Delegada del Gobierno Andaluz, así como la presentación de Monografías Bioespeleológicas nº 4, y se darán los Premios ESPELEO 2009 en la III Gala de la Espeleología a clubes y espeleólogos andaluces... Además se celebrará el I Testing Sierra de las Villas en el paraje de La Osera. Si queréis pernoctar, os dejo este enlace: http://www.espeleovillacarrillo.com/notagev005.htm Si quieres participar en el Testing Sierra de Las Villas y quieres más información, comunícamelo. Ruego le des toda la difusión posible a este evento. Gracias!

Més dades de contacte:
Toni Pérez Fernández Presidente G.E.V.toniespeleo@hotmail.com Plaza 28 de Febrero, 5º-1º-2ª 23300 Villacarrillo (Jaén) ESPAÑA http://www.espeleovillacarrillo.com/

Nº 031. Pòster Espeleocat Tallers 2009

Presentació del pòster dels actes commemoratius Dins la reunió periòdica organitzativa dels actes d’ahir dimarts, el creador del pòster, Salvador Vives, el va presentar ja editat. Així mateix ja s'ha repartit el tríptic amb el programa complet al tots els grups.

Tot i que el temps que resta per la primera activitat -Bioespeleologia- és poc, s'espera una bona participació de la gent interessada. La temàtica serà Bioespeleologia amb dedicació a la fauna de grans cavitats d'alta muntanya. Tornem a recordar que el proper dissabte dia 6 de juny tindrà lloc la primera sessió a la Cova de Rialp, i que al cap de tres dies, el dimarts 9 de juny de 19 a 21 hores, al Museu del Parc de la Ciutadella hi haurà la segona i darrera sessió.

En aquest bloc, així com al conegut Espeleoblog, també s'han editat articles amb el programa definitiu.

dimarts, 2 de juny del 2009

Nº 030: Col•locació d'esquers a la cova de Rialp

Espeleocat Tallers 2009: Operació prèvia a la sortida de pràctiques del dia 6 de juny del 2009 de les sessions de Bioespeleologia A fi de que els assistents a la sortida de pràctiques puguin observar la màxima quantitat de fauna possible, tres membres de l'Associació Catalana de Bioespeleologia van anar el 28 de maig a la cavitat per comprovar les seves condicions i a més, distribuir esquers a les zones amb més possibilitats de que aquesta particular fauna es pugui concentrar i ser més fàcilment vista i capturada. El grup de "preparadors" ha estat composat per la Malen Berguedà i Francesc Alfambra, tots dos del GEB i Jordi Comas i Lluís Auroux, tots dos de la SIE. El recorregut trampejat va ser el de la galeria ascendent, la més llarga de les varies de la cova. Malgrat que les condicions semblen excel·lents, la fauna és molt escassa. Hi ha molta aigua i degotalls; humitat; matèria orgànica i sediments que prometien poder trobar molts espècimens diferents, però no ha estat així. En total una dotzena de Speonomus delarouzeei entre tots els localitzats; dos miriàpodes, un dípter i molt poca cosa més.
A la zona dels gurs, del tot plens, hem pogut veure que al seu fons hi ha fauna aquàtica de turbel·laris -planàries-. També es va deixar una trampa dins l'aigua per fer pràctiques en aquest medi el dia del curset. L'esquer atraient utilitzat pel terra és el formatge, una substància molt aplicada per la seva senzillesa i bons resultats al actuar d'una o altre manera sobre la majoria de la fauna. Dins l'aigua s'ha dipositat gamba.
De la fauna que es capturi se'n guardarà una part, que serà motiu d’estudi de laboratori en la sessió del dia 9 de juny del 2009 al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Una part de la documentació audiovisual del curs es presentarà dins la mateixa cova. Vam portar un ordinador portàtil i es van seleccionar diferents llocs dins la zona fosca de la galeria on poder-hi fer la presentació d’una serie de diapositives de material de cacera; biòtops, i dels principals representants de fauna cavernícola que podem trobar -será en portàtil i Power-Point-. Creiem que serà una bona experiència el fet de presentar una part visual del curs, dins de la mateixa cavitat. I aixó ja el proper dissabte dia 6 de juny.
Els interessats posar-se en contacte amb:
el mail de l'Associació: biosp@hotmail.com
el mail de la FCE: fce@espeleo.cat
el tel de la FCE: 93.265.22.41