dilluns, 9 de juliol del 2018

Nº 269. Microthyphlus mesegueri, un nou coleòpter subterrani del país valencià

La sala d'entrada de la cova de les Meravelles.    Foto: Josep Pastor

INTRODUCCIÓ:

L'Associació Catalana de Bioespeleologia, porta a terme diversos treballs de recerca sobre la fauna subterrània. Un d'ells és sobre els Laemostenus, uns coleòpters caràbids que colonitzen el medi cavernícola i que es poden trobar a cavitats del llevant mediterrani, entre l'Ebre i Alacant. Una de les cavitats on viuen és la cova de les Meravelles, a Castelló de la Plana, La Plana Alta, es tracta del Laemostenus levantinus. En una visita l'any 2016 per estudiar aquesta espècie, el Floren Fadrique va trobar un exemplar d'un diminut coleòpter i a la següent visita se'n va trobar un altre que, després dels estudis, van resultar ser una nova espècie per a la ciència.
Exemplars de Laemostenus levantinus, durant l'estudi
Laemostenus levantinus de la cova de les Meravelles.   Foto: Agustí Meseguer

La nova espècie: Microthyphlus mesegueri.    Foto: Jordi Comas

L'estudi ha estat fet per dos grans especialistes en coleòpters: Eduard Vives i Jordi Comas, habituals col·laboradors d'aquest blog.


El fet que la cova està dins d'una propietat vallada particular, obligava a obtenir el necessari permís per part del propietari. Vam tardar bastant de temps en aconseguir-lo a causa de problemes de salut del Sr. Eugenio Macián, l'amo, però quan vam poder contactar amb ell, tot van ser facilitats, cosa que li agraïm.


Van ser necessàries dues visites a la cavitat: una primera per cercar fauna i posar trampes i la segona per la recollida de trampes i esquers. Quan es col·loquen trampes, és obligatori la seva retirada, no es poden deixar per sempre, ja que poden alterar les condicions d'equilibri tròfic, en el cas de trampes només d'atracció, o de l'equilibri de nombre d'individus, en el cas de trampes de caiguda amb líquid conservant.


El treball s'ha publicat recentment a la revista Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, dins la secció Gea, Flora et Fauna.

La sala d'entrada de la cova de les Meravelles.   Foto: Josep Pastor

La nova espècie ha estat dedicada a l'amic i company de feines bioespeleològiques, l'Agustí Meseguer, un gran entusiasta de l'espeleologia i de la fotografia, en especial d'exemplars vius, feina realment difícil per laq petita mida dels exemplars i per la seva gran movilitat.


Tot seguit inserim una selecció de l'estudi publicat. L'article complet es pot descarregar d'internet https://ichn.iec.cat/pdf/Butlleti_82_2018/15-2018%20Comas%20&%20Vives.pdf

Bona feina dels autors i més coneixement de la fauna que colonitza aquestes cavitats que nosaltres freqüentem.